BiH
0

Dodik: Protokolom sačuvana ustavna struktura BiH

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u subotu da postignuti Protokol o reformi policije sa liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem omogućava da se sačuva ustavna struktura BiH i nadležnosti koje imaju njeni sastavni dijelovi, od koji je jedan RS.

"Ključna rečenica je da organizacija policijskih struktura u BiH mora da odgovara ustavnoj strukturi zemlje", kazao je Dodik na Trećem Saboru SNSD-a u Banjoj Luci.

Naglasio je da SNSD učestvuje u reformi policije u BiH i želi da da' svoj doprinos u tome, ali je minimum za učešće u tome policija RS-a, kao dio policijske strukture BiH, organizirana na prostoru RS-a i odgovorna njenim i organima BiH koji će raditi po najboljim kriterijima i standardima koje Evropa ima.

"To je naš legitimni stav i mislimo da on ne može da bude problem", dodao je lider SNSD-a.

Dodik je kazao da to što se potpisani Protokol njega i Silajdžića ne prihvata u Federaciji BiH znači da "problem nije u RS-u".

Naveo je i da u potpisanom Protokolu stoji da će se formirati nezavisni odbor za izbor rukovodstva policije na nivou entiteta, tj. i u FBiH i RS-u.

Kao važno, naveo je, i činjenicu da je dogovoreno da se usvaja konsolidirani budžet, odnosno okvirni budžet što znači da će organizacije na nivou entiteta imati svoj budžet koji će biti na neki način sastavni dio okvirnog budžeta, a njegovo izvršavanje izvršit će se na nižem nivou.