BiH
0

Dodik protiv uključivanja sindikata RS-a u socijalno vijeće BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne očekuje da Savez sindikata RS-a bude pregovarač u stvaranju socijalnog vijeća Bosne i Hercegovine, jer smatra da je to više politički, a ne socijalno-ekonomski akt.

"Sva privredna i socijalna pitanja su na nivou entiteta i želim da jasno dam ovu poruku samom Sindikatu", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Savez sindikata RS-a naglasivši da će Vlada sve ono što predloži entitetski Savez sindikata, a vezano je za nivo BiH, pokretati putem predstavnika RS-a u zajedničkim organima.

On je kazao da RS-u treba Sindikat i želi da on bude još jači i moćniji, te da "u svim socijalno sređenim zemljama sindikat ima i značajnu političku ulogu".

Dodik je naglasio, prisustvujući obilježavanju 15.godišnjice rada Saveza sindikata RS-a, da je to važna institucija i da entitetska vlada nastoji da afirmira socijalni dijalog sa Sindikatom i da poboljša položaj radnika.

Entitetski premijer je ocijenio i da je postojanje jedinstvene stope PDV-a "rezultat nesređene države", te da je "osnovni razlog zašto je ona jedinstvena to što Granična služba BiH i Carina nisu uspjele da do danas sve osposobe za nesmetanu kontrolu protoka roba, ali i zbog nepovjerenja prema njima od strane institucija, jer se smatra da bi se u slučaju diferencirane službe pojavile razne špekulacije".

Dodik vjeruje da će do uvođenja diferencirane stope ipak doći.

Najavio je da će se kroz rebalans entitetskog budžeta obezbijediti sredstva za pomoć socijalno ugroženim i radnicima.