BiH
0

Dodik protiv izdvajanja sredstava za penzioniranje vojnika OSBiH

FENA
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Budžet Bosne i Hercegovine mora biti restriktivan i ne može biti dugoročno opterećen za finansiranje „raznih egzibicija, kao što je penzioniranje tridesetpetogodišnjaka", ustvrdio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Izrazivši protivljenje inicijativi da iz državnog budžeta budu izdvojena sredstva za penzioniranje bivših pripadnika Oružanih snaga BiH, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da zakon koji je to predvidio treba ukinuti.

“Dodvoračkom politikom socijalnim kategorijama“, nazvao je inicijative nekih federalnih partija za odvajanjem budžetskih sredstava za penzioniranje vojnika ustvrdivši da ga te inicijative „apsolutno ne dodiruju".

Za penzionirane vojnike Oružanih snaga BiH, koji već danima protestiraju u Sarajevu, jer im nije riješeno pitanje isplata iz budžeta, Dodik je rekao da su „samo iskorišteni da bi se izvršio pritisak na budžet i smanjili budžetski zahvati za entitete, čime bi se oni doveli u neugodan položaj“.

On smatra da bi te bivše pripadnike Oružanih snaga BiH trebalo uputiti da prime otpremnine, dokvalificiraju se ili prekvalifikuju za neka druga zanimanja.