Novi Zakon o predsjedniku RS
0

Dodik priprema kabinet za Biljanu Plavšić?

Sarajevo-x.com
Po novom zakonu Republike Srpske,koji bi trebao biti usvojen, Plavšićevoj bi pripadali kancelarija, savjetnik, auto sa vozačem, obezbjeđenje Uprkos najavama da bi bivša šefica Republike Srpske Biljana Plavšić mogla postati počasni predsjednik tog entiteta, premijer Srpske Milorad Dodik kaže da za dodjeljivanje takve titule trenutno nema mogućnosti, piše list Kurir
  • Po Ustavu RS ne postoji šansa da se ta titula dodijeli. Istina je da se razmišlja o dodjeljivanju nekih privilegija. Radimo na pripremi zakona o predsjedniku Republike, koji bi njoj i drugim bivšim predsjednicima donio mogućnost da uživaju neke privilegije. Slično srpskom zakonu, vjerovatno će imati pravo na kancelariju, novčanu naknadu, savjetnika, sekretara, službeni automobil sa vozačem, objezbjeđenje - pojasnio Dodik za Kurir.

Svetozar Mihajlović, koji je tokom proteklih godina vodio odbor za oslobađanje Plavšićeve, smatra da je nerealno da ona postane počasna entitetska predsjednica.

  • To nije realno, jer ne postoji utemeljenje u važećim zakonima, ali vjerujem da bi Biljana, kao i dosadašnji predsjednici RS, bivši funkcioneri i članovi Predsjedništva BiH, Savjeta ministara, i istaknuti politički, naučni i kulturni radnici, mogla da postane član Senata RS. Kao bivši predsjednik RS, uvaženi profesor bioloških nauka i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Biljana zaslužuje da bude član Senata. Po proceduri, predsjednik RS daje prijedlog, dok ona daje svoju saglasnost - ističe Mihajlović.

SDS: To je ravno ludosti!

Dodjeljivanje počasne titule Biljani Plavšić, prema mišljenju lidera SDS Mladena Bosića, bilo bi ravno ludosti, kazao je on u izjavi za Kurir.

  • Ne vjerujem da je ikome takva glupost pala na pamet kada je ona odslužila zatvorsku kaznu prethodno priznavši da je učestvovala u zločinačkom poduhvatu. Time je cijeloj RS natovarila na leđa hipoteku. Ubijeđen sam da će istorija pokazati da je igrala tragičnu i negativnu istorijsku ulogu sa srpske strane, a govorkanja da će joj biti ukazana ta počast pokazuju da neko sve to želi da zloupotrijebi u dnevno-političke svrhe. Ne treba zaboraviti da je Plavšićeva zarad ličnog komoditeta, odnosno prihvatanja manje kazne priznala svoju ulogu u ratnim dešavanjima - kaže Bosić.