BiH
0

Dodik: Pregovaramo sa "Čezom", ali imamo i druge alternative za RiTE Gacko

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da Vlada pregovara sa “Čezom” o ulaganju u Rudnik i Termoelektranu Gacko, ali ima i dvije-tri alternative, ne precizirajući detalje.

Dodik je, reagirajući na primjedbe poslanika SDS-a u Skupštini zašto javnosti ne predstavi izvještaj o ulaganju te češke kompanije čije neobjavljivanje je dovelo do sloma Banjalučke berze, naveo da RiTE Gacko nije privatiziran, već je samo “udružen kapital” sa “Čezom”.

Prije sedam dana završena je studija o ulaganju u RiTE Gacko, rekao je entitetski premijer i naveo da će sav posao u vezi s tim projekom biti urađen najbolje za RS.

Dodik je kazao da je u junu predviđeno da se razmatra u Skupštini RS-a informacija Vlade o privatizaciji naftnog sektora, u četvrtom kvartalu informacija o ulaganjima u RiTE Gacko i izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška, te da neće samo zbog zahtjeva SDS-a to dostaviti Skupštini, kako je naveo, kada oni to zatraže.

Međusobne prepirke Dodika i poslanika SDS-a na današnjoj sjednici parlamenta obilježile su i premijerove primjedbe poslaniku SDS-a Vukoti Govedarici u kojima se nipodaštava njegova inteligencija, kao i situacija u Gacku, gdje je spominjano i sve što se nalazi na ulicama te općine.

Istovremeno, poslanici SDS-a osporavali su sve što je uradila Vlada, odnosno nedovoljna ulaganja u istočni dio RS-a, što je iz SNSD-a ocijenjeno kao netačno.