BiH
0

Dodik: Predstavnici Vlade neće na sastanak u Srebrenicu

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da predstavnici Vlade RS-a neće prisustvovati sastanku predstavnika svih nivoa vlasti o situaciji u Srebrenici koji je za ponedjeljak, 12. marta, sazvao načelnik te općine Abdurahman Malkić.

Dodik je u izjavi novinarima sazivanje sastanka ocijenio kao "ishitren potez čiji je isključivi cilj da se pokaže da Vlada ne vlada". Dodik tvrdi da je "neuobičajeno da se na dramatičan poziv nekog načelnika sprema takva ujdurma koja treba da pokaže da RS ne može da funkcioniše".

"Nas raduje želja svih nivoa vlasti u BiH da pomognu Srebrenici, ali zakazivanje sastanka na ovakav način je čista politizacija slučaja", tvrdi entitetski premijer.

Vlada RS-a je, kako je naveo, na sjednici prije tri sedmice u Zvorniku prihvatila sve zahtjeve načelnika općine Srebrenica i da već preduzima mjere na njihovoj realizaciji.

"Od utorka pokušavamo da sa načelnikom i drugim ljudima u Srebrenici dogovorimo sastanak, ali nismo dobili pozitivan odgovor", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Vlada RS u potpunosti kontroliše situaciju u RS-u sa stanovišta provođenja zakona i funkcija lokalnih i drugih organa vlasti i da nema nijedan dokaz o tome da je situacija u Srebrenici pogoršana.