BiH
0

Dodik: Predloženi principi o ustavnim promjenama nisu dovoljno precizni

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da su predstavnici stranaka iz RS-a na sinoćnjem sastanku u Sarajevu o ustavnim promjenama imali jedinstven stav te da su predloženi principi na kojima bi trebalo da se rade ustavne promjene, ali da ništa nije usvojeno i potpisano.

Dodik je u izjavi novinarima kazao da predloženi principi nisu bili dovoljno precizni, jer u njima nigdje nije rečeno da je osnova za ustavne promjene Dejtonski sporazum, kao i da je uslijedila reakcija iz RS-a jer se, kako je rekao, garantiraju samo građanska prava, a ne kolektivna i prava konstitutivnih naroda.

Također je ocijenio da je sastanak u subotu uvečer u OHR-u bio neuspješan, ali i kako je postignut dogovor da se razgovori o ustavnim promjenama nastave.

Istaknuo je da je stav predstavnika iz RS-a da postoji "aprilski paket" ustavnih promjena, te da za mjesec dana treba da se odluči hoće li on zaživjeti, ali da ne može da bude osnova za neki sljedeći kompromis jer je taj dogovor, kako je naveo, sam po sebi kompromis.

Inače, u Banjoj Luci zasjeda Glavni odbor SNSD-a na temu ustavne i reforme policije, te u vezi sa situacijom oko općine Srebrenica a, kako je rekao Dodik, na toj sjednici će se ukazati na lošu politiku kršenja Ustava RS-a u vezi sa zahtjevom da se ta lokalna zajednica izdvoji iz RS-a.