BiH
0

Dodik pozvao na pregovore o prekidu štrajka u pravosuđu RS

FENA
Milorad Dodik (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je Štrajkački odbor Sindikata pravosuđa Republike Srpske upozorio na posljedice koje može izazvati štrajk i odgađanje rasprava o brojnim predmetima i entitetski predsjednik Milorad Dodik pozvao je na dogovor nadležnih i prekid štrajka.

Sindikat pravosuđa jučer je, također, ponovo pozvao premijera i resorne ministre da odmah sjednu za pregovarački sto, kako bi se postigao dogovor u vezi s dvostrukim smanjenjem plaća administrativnim radnicima zaposlenim u pravosuđu, a koji su u štrajku od 21. januara.

Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da mu je iskreno žao što je došlo do štrajka, te da podržava nastavak dijaloga Sindikata i Vlade RS-a.

-Od Vlade sam zahtijevao da se permanentno traže mogućnosti da se dio primanja u oblastima u kojima je došlo do smanjenja vrati u ovoj godini, da bi u januaru 2014. godine imali plaće na nivou iz decembra prošle godine - rekao je Dodik.

U resornom ministarstvu podsjećaju da je Ekonomskom politikom i Budžetom RS-a predviđeno smanjenje plaća za budžetske korisnike, te da ne mogu pristati na zahtjev sindikata za povećanje najniže cijene rada sa 100 na 110 KM, čime bi se niveliralo smanjenje plaća u ovoj godini.

S druge strane, Dodik navodi da će i on lično učiniti sve da u što skorijem roku, „prvom prilikom, bez oklijevanja“, dođe do bar djelimičnog vraćanja smanjenih plaća.

Ipak, dodao je i da je ova godina ekonomski veoma neizvjesna na globalnom planu, zbog čega se moralo ići sa restriktivnim mjerama.

Štrajkački odbor Sindikata pravosuđa RS-a od Ministarstva pravde zahtijeva da prestane da odgađa i pomjera pregovore sa Štrajkačkim odborom Sindikata pravosuđa RS-a, obećavajući sastanak sa predsjednikom Vlade, zbog čega su, kako kažu, primorani da mu se na najdirektniji način obrate.

Svjesni su i da su već sada posljedice štrajka, u kojem se poštuje minimum procesa rada, opasne za pravosudni sistem, ali i za cijelu RS, koja bi sa nagomilanim sudskim predmetima mogla biti dovedena u vrlo tešku situaciju.

Mi niti to želimo, niti želimo da snosimo odgovornost za takvo stanje, navode u granskom sindikatu.

U trećoj sedmici štrajka, u kojem je trenutno, po njihovim tvrdnjama, više od 700 radnika u trideset i jednoj pravosudnoj instituciji (sudovi, tužilaštava, KPZ-ovi), odgođeno je oko 1.000 rasprava, odnosno predmeta, što predstavlja ogroman broj, te veliki teret za naredni period.

Predmeti se gomilaju svakim danom, upozorili su u Sindikatu pravosuđa.