BiH
0

Dodik: Potvrđeno jedinstvo u SNSD-u

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
U Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je potpuno jedinstvo o politikama koje su poznate javnosti, rečeno je danas nakon neformalnog sastanka najvišeg rukovodstva stranke.

-SNSD se ne odriče svoje vodeće rukovodeće uloge. Ima potpunu snagu i snažno se priprema da da odgovore na izazove u RS-a i na ekonomskom planu te otvorena pitanja vezano za BiH, rekao je Dodik nakon sastanka, koji je trajao oko četiri sata, a održan je u jednom ugostiteljskom objektu u Klašnicama kod Laktaša, i kojem su osim njega prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović, te potpredsjednici stranke Igor Radojičić i Nikola Špirić.

Bilo je riječi o stanju u partiji, a Dodik je negirao, kako je naveo, neke spekulacije da ima raskola u SNSD-u, ističući da je u stranci „potpuno jedinstvo“.

-SNSD kao politička partija snažno upravlja procesima svoje konsolidacije, prije svega vezano za izbore i mi smo poduzeli neke faze koje sad pratimo. I to je bio predmet naših razgovora danas. Želimo da ubrzamo neke procesne stvari i povjerenici na terenu će imati upute šta će raditi u nekim odborima već početkom naredne sedmice, kazao je predsjednik SNSD-a u izjavi novinarima.

Potvrdio je i da je razgovarano o odnosu sa SDS-om na nivou BiH, a Dodik je dodao da imaju jedinstven stav.

Nebojša Radamanović je govorio o odnosu RS-a prema putu BiH ka Evropskoj uniji te zadnjim upozorenjima iz Brisela da se taj put treba da ubrza.

-Postoji skepsa kod nas u SNSD-u da li tako razmišljaju i u drugom dijelu BiH, dodao je Radmanović i naveo da jedan broj političkih stranka u FBiH ne misli da taj put ka Evropi treba ubrzati.

SNSD će se, kaže, truditi da iskristališe odnose prema EU u čitavoj BiH.

Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić je rekao da je stranka, nakon lokalnih izbora ušla u proces unutrašnje rekonstrukcije, te da su u 10 općinskih obora u toku unutarstranački izbori i trajat će još neko vrijeme, zbog čega je, kaže, veoma važno da se prati šta se dešava.

Važno je, kaže, razgovarati i o odnosima unutar stranke te odnosima u koalicijama te odnosima na nivou RS-a i BiH.

Nikola Špirić je dodao da je, dva mjeseca, koliko nije zbog oporavka nakon saobraćjne nesreće bio prisutan u javnom životu, pratio medije, ali i naglasio da je u SNSD-u prisutan jedinstven stav o svim izazovima koji predstoje.