BiH
0

Dodik: Postavljanje spomen-obilježja na Zlatištu osjetljivo političko pitanje

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da najava podizanja spomen-obiljžja na Zlatištu jeste osjetljivo političko pitanje, te da treba sagledati sve elemente takve inicijative.

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu, odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav prema najavi izgradnje spomen-obilježja na Zlatištu, te burnim reagovanjima koju je ta najava izazvala u Sarajevu, kazao da Vlada nije protiv "neke vrste obilježja, ali treba da se vidi da to ne poprimi neke druge dimenzije".

Također, naveo je, ta inicijativa bi mogla sačekati neko drugo vrijeme.

Dodik ističe i da još uvijek nije razgovarao s inicijatorima najave izgradnje spomen-obilježja, odnosno krsta na Zlatištu, kako bi vidio "šta je njihova ideja i šta je od toga moguće".

Entitetski premijer je još rekao i da kada je Savez logoraša RS-a prije dvije-tri godine pokušao da u Sarajevu postavi "samo jednu spomen-ploču, to je bilo grubo spriječeno, a loše je dočekan i film o stradanjima Srba u Sarajevu, čiju izradu je pomogla i Vlada, što govori na koji način se to posmatra".

Dodik je, međutim, istaknuo da kada je u pitanju najnovija inicijativa oko spomen-obilježja "sve mora daleko trezvenije da se uradi i da mora da vidi o čemu se tačno radi".

Ukoliko je, kako je naveo, zemljište na kojem želi da se postavi to spomen-obilježje u RS-u i ukoliko je Vlada RS-a nadležna, kao i lokalna zajednica, onda će se morati vidjeti šta će se uraditi".