BiH
212

Dodik ponovo osporio bosanski jezik

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je ponovo osporio postojanje bosanskog jezika.

"Ako neko hoće da se nešto zove bosanski, onda u to moraju da budu uključeni svi u Bosni o tome. Mi ne pretendujemo da imamo bilo koje obilježje bosansko u bilo čemu što je u RS-u. Ali isto tako ne možemo da prihvatimo da nam neko nametne bilo šta, pa i jezik", naveo je Dodik.

Komentirajući konferenciju o temi „Milenij opstojnosti bosanskog jezika“, koja je održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji Kabineta potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, on je u izjavi novinarima upitao "kakav milenijum", te dodao da je to "laž".

"Možete da izmišljate stvari, ali sigurno da dokažate tu neku vrstu priče. Da je milenijum ne bi bilo spora", ustvrdio je Dodik.

Potpredsjednik bh.entiteta RS-a Ramiz Salkić je rekao da je borba za jezik, borba svih Bošnjaka u tom entitetu, za sticanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane u skladu s ustavom, što je preduvjet za mir, stabilnost i bolji život u budućnosti.

Ponovivši da je u tom entitetu na sceni višemjesečno negiranje bosanskog jezika, Salkić je kazao da je „nemoguće negirati bosanski jezik u RS-u, jer su se Bošnjaci, ali i drugi građani na ovom prostoru na prethodna dva popisa izjasnili da govore taj jezik“.

Uoči konferencije o temi "Milenij opstojnosti bosanskog jezika", Salkić je rekao da je ovaj skup odgovor na diskriminaciju i segregaciju i negiranje bosanskog jezika u RS-u ne samo u obrazovnom procesu već u cjelokupnom javnom govoru.