Antidržavne izjave Predsjednika RS
47

Dodik ponovo nazvao BiH "trulom i državom u raspadu"

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je u nedjelju tvrdnju da je Bosna i Hercegovina "trula država i da nema kapacitet da opstane“, možda "jedino ako se vrati izvornim principima i slovu Daytona“.

"Trula je, naravno, ona je u raspadu. I to definitivno vide svi i svi nešto šute o tome, ne žele da to definitivno priznaju. Ali, očigledno je da Bosna nema kapacijenta unutar sebe da nađe neki svoj put", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima.

Dalje je kritikovao i ponašanje pojedinih državnih zvaničnika.

"Samo ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ranije predsjedavajućeg Vijeća ministara Zlatka Lagumdžije govori o tome da oni žele da privatizuju Bosnu za sebe...Mi iz RS-a moramo da vodimo računa o našoj poziciji, branimo naše interese u skladu s Ustavom BiH", ustvrdio je, između ostalog, Dodik.

Ponovio je stav kako bi BiH "možda mogla da živi, ako se vrati na izvorni sistem Daytona i ukoliko se bude poštovalo slovo Daytona“.

Ukoliko ne, dodao, "BiH je raspradnuta zemlja, branili to Amerikanci, Evropljani ili bilo ko, ona nema unutrašnji kapacitet da preživi“.