BiH
0

Dodik ponovio stavove o referendumu

FENA
Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a uputili su danas primjedbu mandataru Miloradu Dodiku što njegovi ponovni navodi o referendumu nisu navedeni u pisanom ekspozeu već ih je Dodik iznio u usmenom izlaganju.

Mandatar za sastav nove Vlade Dodik kazao je da će predložiti referendum o statusu RS-a ukoliko i dalje bude nastojanja da se ukine ovaj entitet.

“Smatramo to svojom obavezom i od toga nećemo odustati”, kazao je Dodik podnoseći pred poslanicima u parlamentu RS-a ekspoze o radu svog kabineta u narednom četvorogodišnjem periodu.

Naveo je i da ga raduje činjenica što je njegov raniji stav o mogućem referendumu o samostalnosti RS-a “smanjio diskusije o tome treba ili ne treba ukinuti RS”.

On je dodao i da BiH može da postoji samo kao zajednica dvaju entiteta i triju suverenih naroda, te naglasio da je Daytonski sporazum naš temelj.

"BiH može da ima svoj međunarodni subjektivitet do mjere dok se ne osporava RS”, istakao je Dodik.

Tokom rasprave o ekspozeu mandatara Milorada Dodik, poslanik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica naveo je da su pitanja o referendumu samo hipotetičke mogućnosti, a ne stavovi Vlade.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić naveo je da je ekspoze spisak želja, dok je poslanik PDP-a Zoran Đerić najavio podršku te stranke novoj Vladi, kao i poslanici DNS-a.

Mandatar Dodik je odstupio od podijeljenog teksta ekspozea, iznoseći usmeno i stav o ustavnim promjenama u BiH.

Istaknuo je da je RS spremna za ustavne promene u BiH, navodeći da BiH sada ima oktroisani Ustav i da mora raditi na ustavnim promjenama, ali na bazi konsenzusa i dogovora domaćih političkih faktora.