SNSD i HDZ djeluju zajedno
1

Dodik ponovio: Lagumdžija mora da bude smijenjen

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) utvrdili su potrebu zajedničkog, koordiniranog djelovanja o svim pitanjima na nivou BiH, izjavili su danas lideri dviju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dodik je ponovio da su i dalje „otvorena pitanja“ u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH vezano za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića te o pokrenutoj inicijativi za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije te ponavlja da smatra da postoji većina za te smjenu.

Bećirović bi, kaže, trebalo da bude smijenjen u drugom krugu glasanja, a po njemu, Lagumdžija „mora da bude smijenjen jer je kršio Ustav i procedure i nije uvažio unutarstranački dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH“.

"Time bi se očistila situacija i u samom Vijeću ministara i mogli bismo popuniti to tijelo da bi nastavilo da radi na evropskim pitanjima", tvrdi Dodik i dodaje da, ukoliko poslije smjene Lagumdžije SDPBiH izađe iz vlasti, "nastavit će se saradnja s SDA".

"Mi nismo oni koji želimo da biramo bošnjačke predstavnike. Oni koji imaju legitimitet će predlagati svoje ljude. Ne želimo da nama neko određuje naše kandidate, niti mi drugima", dodao je.

U Dom naroda je upućena također i potvrda za smjenu ministara iz SDA, a sve su ovo bile i teme današnjeg sastanka Dodika i Čovića.

"Predstoji ipak zakazivanje sjednica oba doma", istakao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s Draganom Čovićem u Banjoj Luci i dodao da ostaje da se čeka redovna, ukoliko ne bude vanredne sjednice Predstavničkog doma, čije predsjedavanje je preuzeo Sulejman Tihić i od njega zavisi termin sjednice.

I Čović je naglasio da dvije stranke imaju strateški odnos koji je danas potvrđen i koji će, kako je kazao, opredijeliti njihov zajednički o svim pitanjima koja su bitna za BiH, a doticat će ih se putem parlamentarne rasprave, te izvršne vlasti na razini BiH u narednih nekoliko mjeseci.

"I to bez obzira na to o kojima pitanjima se govori HDZ želi biti partner sa SNSD-om i to je dugoročna priča", kategoričan je i lider HDZ-a BiH na pitanje novinara kako će glasati njegova stranka po zahtjevima za smjenu Bećirovića i Lagumdžije.

Imat ćemo usaglašene stavove, ponovio je on.

Dodika je upoznao da HDZ BiH želi da u Federaciji BiH stvori jednu stabilnost na način, kako kaže, da se osigura jednakopravnost, jer smatra da su i lokalni izbori pokazali da „vlast, onih koji su napravili ili pokušali napraviti vlast u FBiH opće ne funkcionira“.

I oni koji predstavljaju Hrvate, kako kaže, u toj vladi imaju mali postotak potpore hrvatskog glasačkog tijela na izborima.

"Mislimo da u narednih mjesec do mjesec i po dana moramo pokušati riješiti taj problem, a način na koji ćemo to rješavati su bilateralni razgovori. Osjetio sam potrebu da prije svih, razgovaram s Dodikom, a obavit će i sastanak s drugim liderima stranaka", rekao je Dragan Čović.

Za naredni mjesec najavili su novi sastanak predstavnika SNSD-a i HDZ-a.