BiH
0

Dodik: Podnijet ću ostavku ukoliko se prihvati mišljenje Direkcije od 3. maja

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će podnijeti ostavku ukoliko Narodna skupština odluči da prihvati principe i mišljenje koje je doneseno 3. maja u Direkciji za reformu policije u BiH.

"Prihvatit ću, naravno, svaku odluku ovog parlamenta. Ukoliko parlament odluči da se principi i mišljenje koje je doneseno 3. maja implemetira i prihvati, imate moju neopozivu ostavku", rekao je Dodik u obraćanju Narodnoj skupštini koja danas razmatra tok reforme policije u BiH.

Naglasio je da je za njega neprihvatljivo doneseno mišljenje Direkcije zato što je usvojeno preglasavanjem i da taj stav zastupa i sada nakon posljednjeg upozorenja Vijeća za implementaciju mira, jer ne odgovora postignutom Sporazumu o reformi policije.

Ponovio je da neće prihvatiti nametnuta rješenja o reformi policije u BiH koja nisu plod konsenzusa i po cijenu prekida pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

On je kazao da RS ima prag i nivo ispod kojeg neće ići, bez obzira na to koliko je značajno integriranje BiH u evropske tokove.

"Mislim i da nije korektno uslovljavati nas takvim zahtjevima", kategoričan je Dodik.

Entitetski premijer je kazao da će odbaciti bilo kakvo nastojanje da se u oblasti reforme policije nametne bilo koji propis visokog predstavnika ili bilo koga drugog, jer se takve najave mogu čuti u posljednje vrijeme.

Istaknuo je da rješenje moraju naći bh. političari i da ne prihvata sadašnji način rada Direkcije za restrukturiranje policije u BiH.

Po njegovim riječima, trenutno je izlaz iz cijele situacije da se sav proces vrati na početak ili s druge strane prihvati, za što on nije, jer su naknadno došla tumačenja tri evropska principa u reformi policije koja nisu prihvatljiva.

Pojasnio je da u reformi policije RS prihvata zakon o policiji na nivou BiH, utvrđivanje budžeta za policiju na nivou BiH, te traži da se u zakonu sve jasno precizira.

"Prihvatamo i da nema zakona o unutrašnjim poslovima u RS-u", naveo je Dodik i dodao da kada je u pitanju budžet on mora imati precizirane sve elemente koji će se implemitarti i putem trezorskog sistema u RS-a.

Kako je precizirao, RS prihvata i da se iz ministarstva na nivou BiH vrši koordiniranje i upravljanje određeim aktivnostima od značaja na nivou BiH te da na jednom nivou bude centralna evidencija, forenzika, te obrazovanje.

"Ako to nije dovoljno, onda, morate čekati izbore", kazao je Dodik napominjući da će i nakon izbora imati iste takve stavove.