BiH
28

Dodik: Podizanje krsta na Zlatištu je legitimno, nema razloga za tenzije

SRNA/Klix.ba
Predsjednik bh entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izjavio je da je podizanje krsta na Zlatištu legitiman čin Saveza logoraša Republike Srpske i da ne vidi razlog za bilo kakve tenzije.

"Ovo udruženje je na takav način željelo pokazati saosjećanje prema svima koji su patili u posljednjem ratu. Moguće je da nekoga to iritira, ali u multivjerskom društvu u BiH to ne bi trebalo da smeta", rekao je Dodik danas novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da u RS-u nikome ne smetaju bilo kakva vjerska obilježja.

"Sve treba da bude riješeno na potpuno regularan način i ne znam zašto nevladino udruženje to ne smije da uradi. Ne smije da bude bilo kakvog inata, a krst treba da ostane na Zlatištu dok ne budu riješene proceduralne stvari", zaključio je Dodik.

Krst je postavljen u noći sa subote na nedjelju na Zlatištu iznad Sarajeva, kao "spomen obilježje u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba", kako je ranije rekao predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Krst je izazvao burne reakcije građana Sarajeva ali i drugih mjesta u oba entiteta gdje izražavaju zgražanje da se jedan ovakav događaj koristi u svrhu predizborne kampanje.