BiH
1

Dodik: Pitanje vojne imovine zavisi od markiranja entitetske linije

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je za tu stranku primaran cilj status i predstavljanje RS-a na nivou BiH te da se o nekim pitanjima mora razgovarati kao što je markiranje entitetske linije kojim je uslovio i dalje razgovore o vojnoj imovini.

Kazao je da RS ima svoje ustavne nadležnosti, strukturu, teritoriju i treba da ima graničnu entitetsku liniju, ali koja još nije markirana.

"Još uvijek nismo uspjeli da markiramo tu liniju, jer to nije uradio NATO savez, kako je to predviđeno Aneksom 2 Dejtonskog sporazuma. Sada se svi izvlače iz toga, a bez te markirane entitetske linije ne može da se provede popis ni utvrdi priča o matičnim brojevima i jedinstvenoj evidenciji", tvrdi Dodik.

Ako NATO to nije uradio, postavlja se pitanje, kaže, zašto bi se "ostalo na priči o vojnoj imovini“.

"Naš prijedlog će biti da nema rješavanja vojne imovine dok se to pitanje ne riješi", kazao je Dodik. Osvrnuo se i na probleme u vezi sa zakonom o jedinstvenom matičnom broju.

"Ne možemo da afirmiramo osnovnu ustavnu poziciju koja postoji u BiH, pa čak i kada postoji odluka tog famoznog Ustavnog suda BiH o potrebi da se općine tretiraju u skladu s zakonom", rekao je Dodik i naveo da je RS nadležna da određuje nazive svojih općina.

On je u izjavi novinarima ponovio tvrdnje da se vrši "srebrenizacija“ te da "neka famozna struktura koja se zove Prvi mart pokušava da napravi isto što su napravili u Srebrenici, odnosno akumuliraju glasače, koji će nakon glasanja otići iz RS“.

"To govori o potrebi da ozbiljne političke partije razgovaraju o tim procesima", naveo je on i dodao da će to biti tema sastanka u četvratak delegacija SNSD-a i SDS-a.