BiH
0

Dodik: Pitanje reforme policije za RS od prvorazrednog značaja

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik danas je u razgovoru sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, pitanje reforme policije ocijenio apsolutno prvorazrednim značajem za RS.

On je medijima kazao kako se u vezi s pitanjem reforme policije u BiH stvara određena atmosfera, prije svega u Sarajevu, ali i u pojedinima krugovima međunarodne zajednice, u kojoj se nastojanja političara iz RS-a da dođe do reforme policije proglašavaju destruktivnim ili na neki drugi način neprihvatljivim.

"Bildtu sam iznio jasan stav da u Republici Srpskoj nismo protiv evropskih integracija te da postoje pitanja u vezi s kojim možemo ići dalje, ali i da postoje pitanja kod kojih zaista nećemo preći prag, bez obzira na to ako je time i integracija BiH u Evropsku uniju ugrožena", kazao je Dodik.

On dodaje kako političarima iz RS-a niko ne može da objasni, iako uporno traže objašnjenje, zašto policija RS-a ne može biti dio policijskih struktura i u BiH i u regiji.

"Ne vidimo nijedan razlog zašto bi se moralo da se desi ono što je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown nekada zacrtao, a sada se mi u BiH trebamo izvlačiti iz živog blata svi zajedno, jer to nije problem samo Republike Srpske", smatra Dodik.

Komentirajući Terzićevu izjavu kako je "pitanje reforme policije biti ili ne biti za Republiku Srpsku", Dodik se saglasio s takvim stavom, naglašavajući kako i on to pitanje doživljava presudnim za RS.

Inače, Dodik je današnji razgovor s Carlom Bildtom ocijenio veoma ugodnim, jer je riječ o dobrom poznavaocu prilika u BiH. Osnovne teme razgovora odnosile su se na budući razvoj Bosne i Hercegovine.

Bildt je dao do znanja kako je za BiH i njenu budućnost nužno u svim pitanjima postići što veći stepen koncenzusa i saglasnosti.