BiH
0

Dodik pisao Biltu i Hamarbergu

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik uputio je pismo švedskom ministru vanjskih poslova Karlu Biltu u kojem, između ostalog, navodi da je RS posvećena mirnom rješavanju „nepodnošljive prakse kršenja ljudskih prava" građana BiH koje su do sada smijenili visoki predstavnici koristeći "bonska ovlašćenja".

On ističe da EU ima posebnu odgovornost za pružanje pomoći u pronalaženju rješenja.

„Vjerujem da bismo u najskorije vrijeme trebali da se sastanemo kako bismo razmijenili mišljenja o neophodnim koracima. Ovakvo rješenje se nameće usljed povećane urgentnosti koja je rezultat jasne odlučnosti visokog predstavnika i nekih članova PIC-a, što dokazuju i posljednji komunikei Upravnog odbora PIC-a i nedavna upotreba ‘bonskih ovlašćenja’, da se u nedogled očuva i nastavi vršenje ‘bonskih ovlašćenja”, kaže Dodik u pismu Biltu.

Dodik je istovremeno uputio pismo i komesaru za ljudska prava Vijeća Evrope Tomasu Hamarbergu u kojem je zatražio podršku za uspostavljanje mehanizma kojim bi se omogućilo ulaganje pravnih sredstava osobama koje je smijenio visoki predstavnik u BiH i time ugrozio njihova ljudska prava.

Entitetski premijer, između ostalog, predlaže uspostavljanje nezavisne međunarodne komisije sastavljene od uglednih i cijenjenih međunarodnih pravnika kako bio osobama koje su smijenjena sa dužnosti obezbijedili mjesto za raspravu.