BiH
2

Dodik otputovao u Haag kao svjedok odbrane Karadžiću

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će u Haagu svjedočiti na strani odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Dodik je nakon jučerašnjih sastanaka s najvišim zvaničnicima Republike Srbije o Kosovu, iz Beograda otputovao u Haag. Danas će u ICTY-u imati sastanke s Karadžićevom odbranom.

Prije odlaska u Haag Dodik je izjavio da će svjedočiti da, kao nekadašnji poslanik tokom rata, nije bio prisutan u uvjetima kada je Karadžić ili neko drugi naređivao bilo kakvo ubistvo ili davao neke slične odluke.

Na svjedočenju će, najavio je Dodik kazati da se kao poslanik više puta sreo s Karadžićem tokom rata, ali da nije svjedok nikakvih zločina, niti naređenja o ubijanjima.

  • Karadžić preda mnom i pred ljudima s kojima sam bio to nikada nije činio i želim da o tome svjedočim - kazao je Dodik i dodao da je Karadžić čovjek „koji je sebe i svoj komoditet i komoditet svoje porodice založio za interese srpskog naroda i stvaranje RS-a, a da je to nesumnjivo više od onoga što bi mu se moglo pripisati kao odgovornost“.

Dodik kaže da u „ političkom smislu izražava zahvalnost Karadžiću za napor koji je učinio da se RS formira i održi“.

U Haškom tribunalu na svjedočenju u postupku bivšem predsjedniku RS-a, sadašnji predsjednik tog bh. entiteta želi da kaže i da je BiH „načinila nepravnu secesiju od Jugoslavije i da je to bio razlog zašto su se u BiH organizovali politički pokreti“.

Dodik će kaže u sudnici ICTY-a govoriti „da Alija Izetbegović nije bio vlast u BiH, a da ga je svijet prihvatao kao zvaničnog predstavnika BiH, te da je sve posljedica nasilne secesije BiH od Jugoslavije i ranog međunarodnog priznanja BiH“.

Na suđenju Karadžiću, koji se sam zastupa u Haškom sudu, od početka dokaznog postupka odbrane, sredinom oktobra prošle godine, saslušano je 105 svjedoka.

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, za progone nesrpskog stanovništva s velikih podučja BiH, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim djelovanjem i granatiranjem, i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.