BiH
0

Dodik osuđuje izjavu akademika Berberovića

FENA
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik osudio je danas izjave i upozorenja kojima se Srbima iz Federacije BiH sugeriše da ne glasaju za političke stranke iz Republike Srpske nazvavši to "prijetnjom i zastrašivanjem Srba iz ovog entiteta i pokušajem afirmacije podaničke politike, politike koja ih je i otjerala iz FBiH".

Dodik je u izjavi dostavljenoj Feni ocijenio nedopustivim da bilo ko sebi uzme za pravo, kao što je to učinio akademik Ljubomir Berberović, da poziva Srbe iz FBiH da glasaju za stranke iz tog entiteta, kako "ne bi usporili i zaustavili proces povratka komšijskog povjerenja i zdravog suživota".

On je naglasio da se građani u svim demokratskim državama, na izborima ne opredjeljuju za imena, već prvenstveno za programe političkih stranaka.

"Očigledno je da su ne samo građani RS, već i Srbi iz FBiH prepoznali u SNSD-u snagu i garanciju koja je sposobna da im omogući miran i siguran život, povrat imovine, zaposlenje", ocijenio je Dodik.

Dodao je da na području RS-a djeluju političke stranke iz FBiH, čije programe građani na izborima "ocijene", te da to isto pravo SNSD traži i u FBiH uz pitanje kako bi izgledalo da neko iz RS-a poziva građane da ne glasaju za stranke iz FBiH.

Dodik navodi da je "Berberović predstavnik politike koju zastupa Srpsko građansko vijeće", uz ocjenu takve politike "kao podaničke, a od koje Srbi iz FBiH nemaju koristi, već samo Berberović i njemu slični".