BiH
0

Dodik optužio Vladu Holandije

FENA
Vlada Republike Srpske počela je pregovore s Fortis bankom iz Austrije o kreditnom zaduženju za rekonstrukciju i opremanje banjalučkog Kliničkog centra, nakon što je holandska vlada odbila zahtjev Vlade RS-a za donaciju i odobravanje kredita za tu svrhu, potvrdio je danas entitetski premijer Milorad Dodik.

On je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade kazao da je prije godinu i po bilo dato obećanje od vlade Holandije da će to uraditi, ali je zahtjev odbijen prije nekoliko sedmica.

"Smatramo da je to nekorektno od holandske vlade zato što je proces vodila godinu i po dana i dovodila nas u probleme vezano za zastoj ovog projekta", kazao je entitetski premijer optuživši vladu Holandije da se ponijela selektivno, jer je odbila donaciju banjalučkom Kliničkom centru, a odobrila je tuzlanskom Kliničkom centru.

Dodik je, između ostalog, naveo da se to nije desilo slučajno te da je "izlobirano prije svega od sarajevskih krugova koji su vršili pritisak na holandsku vladu da se ne odobre sredstva Kliničkom centru Banja Luka".

On kaže da će "imajući to u vidu, Vlada RS-a na adekvatan način tretirati sve projekte i inicijative koje dođu u budućnosti u holandske vlade tako da će imati isti odnos kao što su oni imali prema ovom projektu".

Dodik je naveo i postoji protokolarno saopćenje zbog čega nije odobrena donacija, ali da je, vjerovatno, određena "lobi grupa iz Sarajeva insisitirala kod holandske vlade da se ne odobri donacija RS-u, jer je, navodno, ona izvršila zločine".

On je potvrdio da je i pored toga Vlada RS-a zadužila resorno ministarstvo da do 20.maja počne rekonstrukciju Kliničkog centra Banja Luka.

Za tu investiciju potrebno je 20 miliona eura, a radovi su podijeljeni u tri faze.

U prvoj fazi išla bi potpuna građevinska rekonstrukcija, posebno onog dijela koji se odnosi na operacione sale, na ortopediju i specijalističke hirurške grane, čime bi se stvorili preduvjeti da se Hirurgija sa sadašnje, stare lokacije premjesti na novu lokaciju Kliničkog centra Paprikovac.

U drugoj fazi radilo bi se prizemlje i poliklinički, a u trećoj bi se završilo opremanje.