BiH
0

Dodik: Oko Suda i Tužilažtva se s "RS mora napraviti sporazum"

FENA
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Milorad Dodik (Foto: CIN)
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da je činjenica da nema dovoljno glasova podrške da se usvoje zakoni o prestanku rada Tužilaštva i Suda BiH, ali da će se na tome i dalje insistirati, te tražiti i da se parlament RS-a izjasni o svim nametnutim zakonima.

Ponovivši da su Sud i Tužilaštvo "vaninstitucionalne institucije, nametnute od visokog predstavnika", Dodik je u izjavi novinarima kazao da ukoliko se želi da postoje te institucije na nivou BiH "mora se s RS napraviti sporazum o tome“, o čemu, kaže, postoji spremnost da se razgovara, ali ne i da se "daje podrška pravnom i političkom nasilju visokih predstavnika“.

On zna i da neće biti saglasnosti da se i o nametnutim zakonima ponovo otvori parlamentarna rasprava i uradi njihova revizija, ali kaže, pravo RS-a je da pokreće ta pitanja.

"Znamo da to Bošnjaci neće dozvoliti, ali mi ćemo to uraditi. Doći će trenutak kada i mi nećemo nešto htjeti, pa ćemo poravnati stvari. Ali dijalog u BiH je moguć uz uslov da se prihvate interesi RS-a i srpskog naroda, kao što i mi uvažavamo interese bošnjačkog i hrvatskog te svih ljudi koji ovdje žive“, kazao je Dodik.

Utvrdio je i da je na sceni stalna satanizacija od sarajevskog političkog kruga i medija, u kojima, tvrdi, nema nijedne pozitivne vijesti iz RS-a.

Kaže i da "takve vrste podjela, koje se siju na nekoj drugoj strani, sigurno će dovesti do disolucije BiH".

"Bošnjaci su, po njihovoj priči, najzainteresiraniji za BiH i oni moraju da daju najveće ustupke, ako žele BiH“, ustvrdio je Dodik.

Nakon četvorosatnog današnjeg sastanka o temi "Politikološko-sociološka situacija u RS-u“, kojem su prisustvovali predstavnici iz te oblasti iz RS-a i Srbije, Dodik je naveo i da su gotovo svi učesnici tih razgovora podržali potrebu da se BiH vrati na temelje izvornog Dejtona.

Dodik je ponovio i tvrdnje da je činjenica da BiH ima isključivo međunarodni kapacitet i teritorijalni integritet, a „nijednu unutrašnjodržavnu nadležnost“.

"Pokušaj građenja BiH s jakim unutrašnjim kompetencijama neće proći, kao ni pokušaji da se RS sanatizuje. RS je formirana 9.januara 1992.godine i tada nije bilo ni rata ni nasilja, a činjenica je da su neki htjeli osporiti RS i njeno legitimno formiranje, dovela je do nasilja, jer je RS bila napadnuta....“, ustvrdio je Dodik.