BiH
0

Dodik: OHR je kriv za sve

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik RS-a Milorad Dodik u reagiranju na današnje saopćenje Ureda visokog predstavnika je za sve prilike u BiH okrivio OHR.

"Sve devijacije, sve što je propast u BiH napravio je OHR i to je definitivno učinio tako što je tumačio 'duh Dejtona', a ne što je primjenjivao 'slovo Dejtona'", ustvrdio je Dodik za medije u RS-u.

OHR je optužio za nametanje zakona, da je mijenjao politički sistem, a time i Dejtonski sporazum. "Zbog te promjene i ohrabrivanja bošnjačkih političkih krugova u Sarajevu da mogu da računaju na intervencionizam OHR-a, došlo je do sadašnjeg zastoja i nemogućnosti dijaloga", ustvrdio je Dodik.

OHR-ov poziv na dijalog nazvao je "apsolutno degutantnim" te ponovio ranije stavove srpskih stranaka o formiranju vlasti na državnom nivou. Za OHR je rekao da "nije sagovornik za unutrašnjopolitička pitanja i da OHR i zaostala struktura raznih trećerazrednih političkih analitičara koji rade u OHR-u apsolutno ne zavređuju pažnju".

Ponovio je i da usvajanje budžeta BiH za narednu godinu nije problem, ako će biti na nivou prošlogodišnjeg, ioako i dalje smatra da bi trebalo da bude manji za 15 posto.