Sastanak sa Sorensenom
0

Dodik: Odvojiti evropska pitanja od formiranja Vijeća ministara

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik ponovio je spremnost da se evropska pitanja odvoje od razgovora o drugim temama, među kojima je i formiranje novog Vijeća ministara, kao i da je spreman da prihvati da se usvoji budžet institucija BiH u neizmijenjenom obimu koji je bio prošle godine.

“Spreman sam da podržim pristup koji bi odvojio pitanja koja zadržavaju BiH na putu aplikacije za članstvo u Uniji, da bi se ona uspjela riješiti i time BiH imala priliku da aplicira za status kandidata”, kazao je Dodik na pres-konferenciji nakon dvosatnog razgovora sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Pod tzv.evropska pitanja izdvojio je odluku “Sejdić-Finci”, popis i zakon o sistemu državne pomoći.

Kada je u pitanju popis, navodi da postoji spremnost svih političkih lidera da se to pitanje riješi, ali da konačnog dogovora nije bilo zbog otvorenih pitanja o formiranju Vijeća ministara.

Kada je u pitanju formiranje novog Vijeća ministara BiH, entitetski predsjednik je ustvrdio da je propuštena dobra prilika koja je bila u Brčkom, a zatim i u Sarajevu, da se dođe do dogovora.

“Sada su se još više usložile prilike za dogovor, ali kada bismo evropske teme stavili posebno na dnevni red, onda bi se o tom pitanju razgovaralo u relaksiranoj atmosferi”, tvrdi on.

Iako je ranije tražio da budžet institucija BiH bude bitno smanjen, Dodik je sada spreman da prihvati da budžetski okvir usvoji u neizmijenjenom obimu koji je bio prošle godine, a da BiH ne bi ostala bez budžeta.

Razlog za to su, kaže, vidljivi ekonomski problemi u BiH, regionu i EU, a da bi se odgovorilo na izazove koji stoje pred našom zemljom.

“Problem i dalje ostaju troškovi na nivou BiH, koji treba da se smanje, kao i neka primanja zaposlenih, dnevnice i drugo”, kazao je Dodik.

Izrazio je i spremnost da se deblokira projekt "Transcom" koji se tiče prijenosa energije u BiH, uz poboljšanje njenog rada na efikasniji način, kao i da se riješi pitanje tzv. nepokretne vojne imovine.

“Složena politička i ekonomska situacija nalaže da se ova pitanja što prije rješavaju”, rekao je Dodik navodeći da je RS odlučna da reagira u smislu ekonomske stabilnosti iako se, kaže, pojačavaju socijalni pritisci.

On je pozdravio stav EU da za pridruživanje u EU nije problem funkcionala i decentralizirana BiH.

Na sastanku je razgovarano i o strukturalnom dijalogu, a Dodik navodi da ne želi da taj dijalog bude zloupotrijebljen.