BiH
918

Dodik: Održat ćemo nekoliko referenduma u RS-u, visoki predstavnik to ne može spriječiti

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nikakav visoki predstavnik ne može da spriječi održavanje referenduma o Danu Republike 25. septembra, prvog u nizu referenduma koje će RS organizovati na različite teme.

"Republika Srpska će svoj statusni i svaki drugi problem rješavati upravo pitanjem referenduma. To je demokratsko pravo koje je priznato svima, ali zbog okolnosti, mi moramo da se dodatno borimo za njega", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reagovanje OHR-a povodom zahtjeva bošnjačkih političara da preduzme mjere na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH zbog najavljenog referenduma u RS-u, Dodik je istakao da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra i da nikakav visoki predstavnik to ne može da spriječi.

"Referendum je stvar Republike Srpske, a visoki predstavnik i da hoće nešto da učini, ne zna se na koji način bi to mogao da uradi, a mi ga ne bismo ni ispoštovali", rekao je Dodik.

On je istakao da je tema za referendum pažljivo izabrana, te da su oko nje okupljeni svi iz Republike Srpske.

"Taj plebiscit će pokazati snagu i volju naroda za održavanje referenduma o Danu Republike. Tu nema ništa nedemokratskog, necivilizacijskog i antidejtonskog, ali to ne smeta muslimanima da učine sve da problematizuju i 'suze liju' kod međunarodne zajednice za neke svoje kvaziinterese", rekao je Dodik.

Kao što visoki predstavnik ne poštuje Republiku Srpsku, kaže Dodik, tako ni Srpska nema potrebu više da poštuje visokog predstavnika u dijelu njegovih nametanja rješenja, koja je krio iza demokratije i Dejtonskog sporazuma.

"Ako je iko kršio Dejtonski sporazum u BiH, kršio ga je visoki predstavnik, a pri tome ne mislim samo na Valentina Inzka, već na visokog predstavnika uopšte", rekao je Dodik.

On je poručio da treba da prestane "bolesna situacija", u kojoj Bošnjaci uvijek "jauču" međunarodnoj zajednici kada im je nešto potrebno.

"Bošnjaci treba da se dogovaraju ukoliko hoće da se u BiH nešto napravi. U BiH je mnogo otvorenih pitanja koja su komplikovana i koja su dodatno dobila na snazi zato što je SDA umišljeno pokušala da vodi BiH", rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Bošnjaci nemoćni u Sarajevu u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike i da zato sada pokušavaju da instrumentalizuju muslimane u Republici Srpskoj.

Dodik je pozvao muslimane Bošnjake u Republici Srpskoj da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike i "budu dio naroda Republike Srpske koji ovdje živi i želi da nastavi da živi".

"Njihovo je demokratsko pravo čak i da ne izađu na referendum, ali mislim da bi zbog budućnosti koju bi htjeli da grade u Republici Srpskoj za njih bilo veoma korisno da to učine i da se u tom pogledu identifikuju sa onim što je apsolutna volja naroda u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je istakao da će referendum o Danu Republike dati snagu zakonskom rješenju, koje nema nijedan zakon u BiH i Republike Srpske, a taj plebiscit će biti u osnovi donošenja zakona o 9. januara kao Danu RS-a.

"Tu više ništa neće moći da uradi ni Ustavni sud BiH, niti bilo kakve institucije na koje se oni pozivaju, pa ni visoki predsatavnik", rekao je Dodik.