BiH
0

Dodik: Odluka o uskraćivanju pomoći SNSD-u je dnevnopolitička

FENA
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da odluka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH da SNSD-u uskrati finansijsku pomoć kroz svoje programe, ima dnevnopolitički karakter.

On je naveo da žali zbog takve odluke, jer je bio zahvalan na saradnji, ali da to nije njegova odluka.

U izjavi novinarima u Banjoj Luci Dodik je kazao da nije dobio zvanično obaviještenje Ambasade SAD o uskraćivanju pomoći SNSD-u, ali mu je ranije rečeno da će neke organizacije koje su pomagale SNSD-u u koncipiranju kampanje, istraživanjima ili nekim drugim stvarima, obustaviti saradnju sa njegovom strankom.

"Mi nismo vjerovali da je ta saradnja usmjerena na to da se traže trajni poslušnici. Nismo imali takvu namjeru niti smo bili bilo kada takva vrsta priče", kazao je Dodik i naveo da ako je ta pomoć bila pritisak ili traženje poslušnosti - to neće moći naći u SNSD-u.

Naveo je i da ne zna kolika je bila ta pomoć kroz programe američke vlade, te da oni nisu davali novac SNSD-u već su plaćali svoje ljude da pomažu stranci.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH obavijestila je potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da Vlada SAD kroz svoje programa financirane od strane USAID-a sa NDI i IRI neće više pružati pomoć političkoj stranci SNSD, rečeno je Feni iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

-Vlada SAD odlučila je obustaviti finansiranje ovog programa jer je ocijenila da SNSD više ne ispunjava kriterije za USAID-ov program pomoći političkim strankama, te da Vlada SAD ne pruža finansijsku ili tehničku pomoć ni jednoj političkoj stranci u BiH zasnovanoj na etnicitetu ili nacionalizmu, rečeno je.

  • Njihovi programi nisu u suglasnosti sa opredjeljenjem BiH na njenom euroatlanskom putu. Konkretno, Vlada SAD vjeruje da postupci i izjave SNSD-a nisu doprinijele napretku BiH, da nisu u skladu sa Daytonom i da podrivaju državne institucije neophodne za ostvarivanje euro-atlanskih ciljeva BiH. Vlada SAD će i dalje održavati redovne odnose sa Vladom RS i njenim zvaničnicima. Nismo nametnuli sankcije ni SNSD-u ni njenim članovima, odgovoreno je Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.