BiH
74

Dodik: Odluka o referendumu na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine biti razmatrano pitanje referenduma o Danu Republike.

Dodik je istakao da je raniji dogovor lidera u Republici Srpskoj bio da će se o daljim koracima dogovarati ukoliko dođe do odbijanja na nivou BiH Prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Prethodno smo imali dogovor o tome da se pitanje koje bi uputili na referendum zajednički definiše. Mislim da je izvjesno da će referendumsko pitanje biti: Da li podržavate da se Dan Republike slavi 9. januara", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su se na sastanku 30. novembra da Narodna skupština Srpske donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.