IFIMES
0

Dodik odlazi?

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane procjenjuje da će Igor Radojičić, trenutni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, biti novi lider Srba u BiH. Prema IFIMES-ovoj analizi objavljenoj prije nekoliko dana u Ljubljani, to je sasvim izvjesno nakon posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena Sarajevu.

Znakovito je, prema IFIMES-ovoj procjeni, da je Radojičić u Banjaluci od 22 do 24 maja organizirao molitveni doručak, modelirajući ga kao regionalni događaj po uzoru na onaj u američkoj Bijeloj kući, koji tradicionalno organizira predsjednik SAD-a.

Ovaj čin je, de facto, inauguracija Igora Radojičića kao novog lidera Srba u BiH. Pored ovoga, navode IFIMES-ovi analitičari, dok je sva pažnja u Bosni i Hercegovini usmjerena na Milorada Dodika, Radojičić se javno i tajno sastajao sa međunarodnim zvaničnicima u zemlji i inozemstvu, i pripremao za novu lidersku ulogu.

Iako može značiti promjenu u vođstvu odnosno odlazak Dodika sa čelne pozicije, politika u mnogim stvarima ostaje ista. Tako je poziv za molitveni doručak bio sa nazivom Republike Srpske a ne države BiH, što je očito pokušaj da se RS prikaže kao neovisna država, prije nego kao entitet unutar jedne države. Šta više, protokol za molitveni doručak je organiziran u Beogradu.

Pitanje je, navodi IFIMES u svojoj analizi, ko može biti organizator molitvenog doručka, zaljučujući da je to jedino osoba sa stvarnim moralnim i političkim kredibilitetom, što nije slučaj sa Radojičićem. On je potpredsjednik SNSD-a, partije koja je otvoreno iskazivala antisemitizam, koja nema jasan stav o genocidu, povratku izbjeglica, niti o ljudskim pravima i slobodama. Pojedini SNSD-ovi zvaničnici ne shvataju koncept vladavine zakona i vjeruju da policijske istrage protiv Srba ne mogu voditi policajci koji su Hrvati i da Srbima ne mogu suditi Muslimani.

U Republici Srpskoj objekti muslimanske zajednice, naglašava IFIMES, još uvijek se uništavaju, spaljuju ili oštećuju, osuđenici za ratne zločine bježe iz zatvora, situacija u zatvorima je katastrofalna, dok je entitet angažiran u nelegalnom naoružavanju, organiziranom kriminalu i korupciji koji su u stalnom porastu. RS i BiH su pretvorene u oazu za kriminalce dok entitetske vlasti nastoje da diskreditiraju predstavnike Transparency Internationala. Uz ovo, aktivnosti opozicije u RS su minimizirane a njene aktuelne vlasti nastavljaju da primjenjuju pravne regulacije ratnih vlasti Radovana Karadžića.

U ovoj analizi se stoga navodi da je i organizator molitvenog doručka Igor Radojičić s razlogom osumnjičen da je član kriminalne organizacije koja i ne skriva svoje namjere da proglasi novu državu Republiku Srpsku na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Zbog ovakvih i drugih političkih trendova, potrebno je stvaranje 'novih realnosti', preporučuje IFIMES, drugačijih od trenutnih koje se ogledaju u ratu, etničkom čišćenju, genocidu i njihovim posljedicama. Dominantno izražavanje etničke ili religijske pripadnosti je anahronizam koji će BiH vratiti u 19 stoljeće a ne razviti u modernu evropsku državu 21. stoljeća.

Put izlaza iz trenutne situacije ovaj institut vidi u što hitnijem uključenju zemlje u NATO kako bi se sprječili retorički ili bilo koji drugi izrazi namjera za eventualnom secesijom ili separatizmom.