BiH
17

Dodik odgovorio Mesiću: Neće biti Dejtona 2

Tanjug
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručio da neće biti nikakvog Dejtona dva, niti on može biti organizovan u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa.

Reagujući na inicijativu bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića o potrebi održavanja nove međunarodne konferencije Dejton 2 predstavljenu jučer u Mostaru, Dodik je rekao da je "osnovni problem" to što Dejtonski mirovni sporazum nije spoveden, već je odmah rušen, objavio je Tanjug.

Mesić smatra da je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutarašnjem preustrojstvu BiH, a njegov prijedlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih županija.

Mesić, naime, kaže da je opstanak BiH kao cjelovite države ključan, ne samo sa stanovišta bezbjednosti Hrvatske i ne samo zbog toga da bi se obezbijedio primjeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti – već zbog dugoročne stabilnosti cijelog regiona jugoistočne Evrope, pa čak i cijele Evrope.

"Osnovni problem je što nikad nije sprovedeno ono što je navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nego je počelo da se ruši ono što je napisano. Krivicu za nefunkcionisanje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao da pravi iluzije o BiH, a ta iluzija se neprestano ruši i zato sada svi pokušavaju da naprave neki dogovor o tome", rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji.

On je dodao da strana podrška raznim okupljanjima građana i zahtjevi za uspostavljanje novog ustavnog poretka ukazuju da je riječ o sinhronizovanoj akciji.

"Niko ovdje ne smije da bude naivan ni da zapostavi koordiniranost te vrste", rekao je Dodik i dodao da je očigledno da "pozivi na Dejton 2 crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti."

Predsjednik RS ističe da se Dejtonski mirovni sporazum, kao međunarodni ugovor, mora sprovoditi, a ne slobodno tumačiti.

"Republika Srpska ima dovoljno kompetencija da odbrani svoje ustavne pozicije. Jedino razgrađena i omekšana politike iz Republike može napraviti najveću štetu Srpskoj, a ja sam uvjeren da se to neće desiti", naglasio je Dodik.

Mesić s druge strane smatra da je Dejtonski sporazum zaustavio rat na prostoru BiH, ali da se s vremenom pokazalo da je to jedina njegova vrijednost i da unutrašnje ustrojstvo BiH uspostavljeno 1995. godine onemogućava normalno funkcionisanje države.

“Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora djelovati i mora izaći sa inicijativom da se mijenja Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Evropske unije uvjeren sam da bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu”, rekao je Mesić jučer u Mostaru.

Njegovu inicijativu podržalo je i nekoliko međunarodnih predstavnika koji su službovali u BiH, među kojima su i Schwarz-Schilling i Wolfgang Petrič.