BiH
0

Dodik od današnjeg sastanka ne očekuje ništa

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da "ne očekuje ništa" od sastanaka u Sarajevu koje organizira zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Država James Steinberg zajedno sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Dodik je rekao da on ne bježi od sastanaka, ali da "nije zainteresiran za ustavne promjene ni sada ni nakon izbora".

Ponovio je stav koji je zagovarao još od razgovora u Butmiru, navodeći da to što je tada bilo na dnevnom redu nije prihvatljivo.

"Ustavne promjene nisu potrebne BiH. One su dio političke galame i ujudurme koja kreće iz Sarajeva i koju su prihvatili neki međunarodni predstavnici u želji da modeliraju BiH pod pričom o funkcionalnoj državi. To funkcionalna BiH znači da može da bude samo onakva kakvu oni hoće, a nisu ni pokušali da grade funkcionalnu BiH na principima Dejtona", naveo je predsjednik SNSD-a.

Ono što je za Dodika prihvatljivo u ustavnim promjenama je prilagođavanje Ustava s presudom Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH", odnosno da umjesto nacionalnog određenja prilikom izbora članova Predsjedništva BiH stoji da se bira jedan iz RS-a i dva člana iz FBiH, koji ne mogu biti iz istog naroda.

Neprihvatljivo je, kaže, da se Predsjedništvo BiH modelira prema zamisli nekih "koji žele, opštu reformu Predsjedništva, da ukinu direktan izbor članova, promjene neke nadležnosti i način odlučivanja".

"To nije na dnevnom redu, bez obzira na to koji autoriteti se za to zalažu. Posebno nije moguće da se, bez određenih promjena zakona, BiH da ustavna nadležnost nad Sudom i Tužilaštvom BiH. To se neće desiti. Vidim i da madridska deklaracija predlaže i da se do sada otete nadležnosti RS-a ugrade kao ustavne nadležnosti BiH, što je, vjerovatno, i osnovni cilj predstavnika međunarodne zajednice, koji su i učinili najviše pravnog nasilja da se neke nadležnosti otmu RS-u, kao što je bilo prilikom formiranja Suda i Tužilaštva BiH, pa oni sada politička mjesta za egzekuciju", naveo je Dodik.