"Kalkulantska politika"
0

Dodik: Očekujem da Lagumdžija izbaci SDA iz Vijeća ministara

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik smatra da Stranku demokratrske akcije (SDA) "treba izbaciti“ iz Vijeća ministara BiH.

"Znam da je Zlatko Lagumdžija već nekoliko puta javno govorio da će SDA, ako ne bude glasala za budžet BiH biti izvan vlasti na nivou BiH i FBiH. To podržavam i dat ću mu podršku, jer smatram da SDA treba izbaciti iz Vijeća ministara. Pošto nisam vlast u FBiH, vjerovatno Lagumdžija treba da ih izbaci iz vlasti u FBiH. I očekujem da će se to desiti", ustvrdio je Dodik.

Optužio je SDA da je Srebrenicu "iskoristila u dnevnopolitičke svrhe".

"Kalkulantska politika SDA je prije svega bila usmjerena na temu Srebrenice, ali ta općina ne može biti izuzeta ni po kojem pitanju i izbori će se i u toj lokalnoj zajednici održati po propisima koji važe i za druge općine u RS-u. Tu neće biti promjene“, rekao je Dodik.

Ta situacija, naveo je, vjerovatno je poremetila i ranije dogovore šestorice najvažnijih bh.lidera.

Najavio je da će se na predstojećem sastanku "šestorke" u Mostaru razgovarati o implementaciji odluke Sejdić- Finci, te da on ide s jasnim stavovima da RS želi da se implementira samo ono što piše u toj odluci, da se eliminira diskriminacija prilikom izbora člana Predsjedništva BiH, pri čemu je RS spremna da se umjesto riječi Srbin navede da se bira jedan član tog tijela iz RS-a.

"Sve spekulacije da će se prihvatiti izbor tog člana u parlamentu, neće se desiti“, kategoričan je Dodik i naglašava da ga ne interesuje kako će se to pitanje riješiti u FBiH, jer je "to njihov problem i FBiH je inostranstvo".

"Rješenja u FBiH nas u RS-u ničim ne uslovljavaju. Odluka iz Strassbourga ne traži promjenu neposrednog načina izbora tog člana iz RS-a i on će ostati ovakav kakav je sada“, naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Odbacio je i, kako je rekao, sve pokušaje da se revidira raniji dogovor o državnoj imovini te očekuje da bude i implementiran, a ne da se ta tema ponovo otvara.