BiH
0

Dodik obećao pomoć penzioniranim vojnicima OS iz RS

FENA
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obećao je da će pomoći da se u narednim danima pronađe rješenje za penzionirane vojnike iz tog bh. entiteta, bivše pripadnike Oružanih snaga BiH, ali koje ne bi bilo štetno po RS.

Predstavnik bivših pripadnika Oružanih snaga BiH iz RS-a Rade Dželetović je nakon današnjeg razgovora s Dodikom i državnim ministrom finansija i trezora Nikolom Špirićem u Banjoj Luci, rekao da je entitetski predsjednik predložio da se isplati dosadašnji dug prema vojnicima i da im se daju krediti za samozapošljavanje.

Dželetović je rekao novinarima u Banjoj Luci da će svojim kolegama iz RS-a, prenijeti stav zvaničnika RS-a, nakon čega će s 250 penzioniranih vojnika iz RS-a, koji protestiraju u Sarajevu, vidjeti da li se s tim prijedlogom slažu.

"Otići ću u Sarajevo i prenijeti stav predsjednika Dodika, ako se ljudi slože, vraćamo se odmah kući. Ukoliko odluče da istraju dokraja morat ćemo to ispoštovati", pojasnio je Dželetović.

Ponovio je da oni traže i dalje da, ukoliko ne budu obuhvaćeni budžetom BiH za ovu godinu, budu uvedeni u pravo na penziju u RS-u i da im se dosadašnji zaostaci od 29 miliona KM iz budžeta BiH isplate kada bude bilo moguće.

"Radi o 29 miliona KM koje je Ministarstvo odbrane kao prijedlog uputilo Vijeću ministara. Ukoliko nema dovoljno novca za nas, neka nas uvedu u pravo u RS-u, gdje još nismo dobili rješenja, da bismo krenuli u isplatu od 2012. godine, a navedeni zaostatak da se isplati kod bude moguće", precizirao je Dželetović.

Međutim, prema odluci Vlade od 10. februara, penzionirani vojnici iz RS-a imaju pravo na penziju, ali je neriješeno pitanje budžeta i isplate novca.

Iz kabineta entitetskog predsjednika je kratko saopćeno da je tokom ovog sastanka razgovarano i o mogućnostima i modalitetima dugoročnog i trajnog rješavanja problema penzioniranih pripadnika OSBiH, koje će biti realno, ekonomski održivo i prihvatljivo za sve.

Dželetović je još jednom ponovio nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalaze penzionirani vojnici iz RS-a.

On će danas u Banjoj Luci razgovarati i s predsjednikom PDP-a Mladenom Ivanićem.

Otpušteni pripadnici Oružanih snaga BiH iz RS-a ranije su protestirali u Bijeljini pred zgradom Fonda PIORS, ali bezuspješno, jer iz te institucije je poručeno da ne mogu ostvariti pravo na prijevremenu penziju.

Po zaključivanju ugovora o radu ostali su bez angažmana u Oružanim snagama BiH, a od marta prošle godine nisu dobili nikakvu nadoknadu.

U Fondu PIORS-a tvrde da im ne mogu dati penzioni status, jer Zakon o Oružanim snagama BiH nije usklađen s entitetskim Zakonom o PIO.

Na osnovu Zakona o Oružanim snagama BiH, koji je usklađen s NATO-ovim programom, pripadnik vojnih jednica može to biti samo do 35. godine života, a nakon toga stiče se pravo na prijevremenu starosnu penziju.

Iz RS-a je bez primanja ostalo oko 350 osoba ranije angažiranih u Oružanim snagama BiH.