BiH
120

Dodik o protestima: Opozicija turskim parama realizuje izdaju

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vladajuća koalicija RS-a danas je održala sastanak u Palati predsjednika RS i razgovarala na temu budućeg mitinga podrške Republici Srpskoj, ali nisu zaobišli ni razgovor o protestima koji su zakazale stranke Saveza za promjene. Opći zaključak vladajuće koalicije je da opozicija želi da stvara nemire u ovom entitetu.

"Mi smo se obratili svim političkim partijama u cilju cjelishodnosti organizovanja budućih mitinga i protesta i da se to desi u demokratskom kapacitetu. Razgovoru se nisu odazvale stranke iz Saveza za peomjene i ja konstatujem žaljenje zbog toga", izjavio je nakon sastanka predsjednik RS-a, Milorad Dodik.

On je istakao da opozicija pokušava na ulici da rješava probleme, te da ulica neće izabrati vlast.

"Izbori za lokalnu vlast su u oktobru i veoma je naivno što opozicija misli da će na ulici doći do vlasti", naglasio je Dodik.

Milorad Dodik je u obraćanju novinarima iskoristio priliku i da opozicione partije RS-a u nekoliko navrata osudi za izdaju ovoga entiteta te je iznio i konstataciju da su opozicione snage u dosluhu sa stranim organizacijama koje im pružaju podrušku, a da su među njima i turske vlasti koje su i na otvaranju Ferhadije pokazale da rade protiv interesa RS-a.

"Ja nisam htio da držim govore na otvaranju Ferahdije iz razloga što među zastavama nije bila istaknuta i zastava RS-a i nisam htio da političkim govorima skrnavim jedan takav događaj, mada su neki iskoristili ovaj događaj da iznesu svoje političke stavove. Od Mladena Ivanića tražim da se oglasi povodom govora turskoga premijera u odlasku Davatoglua", rekao je predsjednik RS-a

On je istakao da je vlast u RS jaka te da ga ne interesuje koncept "slaba RS a, jaka BiH", nego da radi na tome da RS bude jaka.

"To će i da okupi ljude na Trgu Krajine. Mi ćemo tu doći mirno i izreći naše poruke i razićemo se mirno, te dokazati da nas ima daleko više nego onih koji su spremni na sarajevsku izdaju. Oni prikrivaju turske pare kako bi realizovali izdaju", naglasio je Dodik.

Na sastanku je prisustvovao i predsjednik DNS-a Marko Pavić.

"Očekivali smo da je izjava premijera Turske 'bili smo i jesmo i bićemo ovdje' trebala da okupi sve stranke iz RS-a da zajednički čuvamo tekovine RS-a. Nažalost ni ta poruka nije uspjela da opoziciju privoli na razgovor kako bi se dogovorili na koji način da organizujemo proteste", rekao je Pavić.

Po mišljenju predsjednika DNS-a protest protiv vlasti kako ga zamišlja Savez za promjene teško je zamisliti jer neke od tih opozicionih partija čine vlast na nivou BiH.

"Njihov protest je samo djelimično onakav kakav oni zagovaraju. Ja se bojim drugačijeg scenarija jer imamo primjera u drugim zemljama na šta su ličili ti protesti koji su bili inicirani od stranih faktora. Sve te države su u rasulu, a narod je razočaran", istakao je Pavić.

Na sastanak koji je organizovao predsjednik RS-a Milorad Dodik odazvao se i njegov koalicioni partner, predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić.

"Smatram da je neodgovaran čin opozicije. Oni već četvrti put odbijaju poziv predsjednika RS da dođu na razgovor. Iako imamo različita mišljenja, mi bi morali da razgovaramo i da se dogovaramo zbog stabilnosti RS-a i stvorimo uslove za njen normalan demokratski život", rekao je Đokić.

On je istakao da je RS slobodna demokratska zajednica slobodnih ljudi i da ona treba to trajno da ostane.

"Mi danas nismo željeli da oni odustaju od svojih političkih stavova, niti da organizuju svoj javni skup, nego smo htjeli da dogovorimo šta i jedna i druga politička grupacija mogu da učine da dva skupa budu organzovana na miran način i da otklonimo bilo koji vid zabrinutosti kod građana RS-a", izjavio je predsjednik SP-a.

On je rekao da je očito da nekim faktorima izvana povezanim sa elementima iznutra smeta stabilnost koju je obezbjedila koaliciona vlast u RS-u.

"Opozicija ne može da se navikne na tu činjenicu i radi na tome da naruši stabilnost RS-a. Zato smo mi morali da organizujemo naš skup isti dan 14. maja, samo da bi pokazali da nismo bez podrške građana RS-a", zaključio je Đokić.