Rukovodstvo NSRS bez Hrvata
0

Dodik novi predsjednik, Suljkanović i Vlajki potpredsjednici RS-a

FENA
Foto: SRNA
Podjela certifikata CIK-a poslanicima NSRS (Foto: SRNA)
Predsjednik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Enes Suljkanović i Emil Vlajki danas su na sjednici Narodne skupštine RS-a položili svečanu zakletvu čime preuzimaju te funkcije u naredne četiri godine.

Dodik je osmi predsjednik RS-a i na proteklim općim izborima dobio je najveći broj glasova kao kandidat SNSD-a.

Enes Suljkanović iz SDPBiH osvojio je najveći broj glasova kao entitetski potpredsjednik iz reda Bošnjaka, a Emil Vlajki će u naredne četiri godine biti potpredsjednik RS-a iz reda Hrvata.

Radojičić ponovo predsjednik NSRS

Igor Radojičić, koji se izjašnjava kao Crnogorac, ponovo je izabran za predsjednika Narodne skupštine RS-a u narednom četverogodišnjem mandatu.

Na konstituirajućoj sjednici entitetskog parlamenta za izbor Radojičića glasalo je 80, a suzdržana su bila tri poslanika.

Snježana Božić iz reda Srba i Ramiz Salkić iz reda Bošnjaka izabrani su za potpredsjednike Narodne skupštine RS-a u novom sazivu.

Bez Hrvata u novom rukovodstvu NSRS

U novom rukovodstvu Narodne skupštine RS-a prvi put od usvajanja ustavnih promjena o konstitutivnosti svih naroda na teritoriji cijele BiH, neće biti predstavnika hrvatskog naroda.

Snježanu Božić je za potpredsjednicu predložio Klub poslanika SDS-a, kako je obrazložio šef tog kluba Vukota Govedarica, polazeći od činjenice da je SDS osvojio drugi izborni rezultat, i ima 18 poslanika

Njenim izborom prvi put je jedna opoziciona stranka, a bar se tako izjašnjavaju, dobila potpredsjedničko mjesto u Narodnoj skupštini RS-a.

Dva potpredsjednička mjesta ranije su pripadala kandidatima iz reda Bošnjaka i Hrvata, dok će sada na mjestu potpredsjednika sjediti kandidat SDS-a, što su dogovorili SNSD i SDS na osnovu platforme o zajedničkom djelovanju na nivou BiH.

Ramiza Salkića, poslanika SDA, za potpredsjednika iz reda Bošnjaka je predložio Klub poslanika SDP-SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

Prethodno su verificirani mandati novoizabranih poslanika, koji su i položili zakletvu.

U svom obraćanju, Radojičić je najavio i saradnju s Parlamentom Federacije BiH, Parlamentranom skupštinom BiH te parlamentima drugih zemalja.

"RS-u treba dograđen i uređen sistem, razvoj i pravna država, borba protiv korupcije i saradnja s okruženjem", rekao je Radojičić i naglasio da je Narodna skupština RS-a prvi zakodavni dom koji je konstituiran nakon oktobarskih izbora.

Naglasio je i da će Narodna skupština RS-a raditi u interesu svih građana RS-a.

Novoizabrani predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas nakon polaganja svečane zakletve da Republika Srpska pripada svim njenim stanovnicima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost te da će se on zalagati za njen prosperitet i očuvanje, da nije moguća unitarna BiH, te se i izvinio za sve zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom.

Ističući da je RS suština njegovog političkog i životnog angažmana, on je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine na prvoj konstituirajućoj sjednici, naglasio da će biti predsjednik svim građanima, bez obzira na to kojoj naciji ili vjeri pripadaju i bez obzira na to da li su glasali za njega.