BiH
0

Dodik: Ništa se neće desiti ukoliko i do nedjelje ne bude dogovora o reformi policije

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik smatra da se ništa neće desiti ni nakon 30.septembra ukoliko se i do tog postavljenog roka ne postigne dogovor o reformi policije.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je i ranije bilo postavljenih rokova pa se nije ništa desilo nakon što su i oni prošli bez dogovora.

"Bit će nekih drugih rokova. Sto puta smo preživljavali neke rokove i zašto dramatizovati i zbog čega situaciju", naveo je entitetski premijer.

Ponovio je stav da RS ne može i neće da prihvati reformu u kojoj nema policije RS-a, te da ne postoje mogućnosti da u RS-u neko donese bilo kakvu drugu odluku u vezi s tim pitanjem.

Istaknuo je da se RS stalno okrivljuje da ne želi reformu policije, a da "političari iz Federacije BiH traže maksimum koji nije ni ustavan ni zakonit i koji neće dobiti".

Entitetski premijer je rekao i da to što RS sada pristaje na donošenje zakonodavstva na nivou BiH kada je u pitanju reforma policije ne znači da će ta ponuda trajati i u narednom periodu.

"Ako se to odbije nemamo mi više ni razloga da učestvujemo u reformi policije", rekao je Dodik i najavio da ukoliko se odbije prijedlog o reformi policije koji nudi RS, smatrat će se da se sve ponude iz RS-a odbijaju i njeni predstavnici donijet će određene odluke o tom pitanju, ne precizirajući koje.

Potvrdio je da kakva kod da se donese odluka o reformi policije morat će se u RS-u obaviti javna rasprava ili referendum kako bi se sagledalo da li su građani za to.

Komentirajući činjenicu da eksperti političkih stranaka ni jučer nisu postigli nikakav dogovor o reformi policije, Dodik je naveo da je on "najveći ekspert za reformu policije u RS-u jer za protekle tri i po godine zna sve o tom pitanju".