BiH
0

Dodik: Nismo u koaliciji sa SDA i SBiH

FENA
Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da njegova stranka nije "ni u kakvoj" koaliciji sa Strankom za BiH i Strankom demokratske akcije na nivou BiH, već se radi o pragmatičnom pristupu da predstavnici SNSD-a budu u vlasti i rade u interesu RS-a.

"Možete da uradite samo dvije stvari - ili da budete u institucijama vlasti i uzmete ono što pripada RS-u po Ustavu, bez obzira na to ko se nalazio s druge strane ili da kažete da nećete da budete dio tih institucija što podrazumijeva da vas neko može okarakterisati da opstruirate rad organa vlasti BiH, što RS-u ne treba", kazao je Dodik u izjavi novinarima reagirajući na poziv lidera SDS-a Mladena Bosića da raskine koaliciju sa SDA i SBiH.

Dodik je dodao da "SNSD nije sretan ni zadovoljan što je tu Haris Silajdžić ili Sulejman Tihić, ali ih mi nismo birali".

Kako je naveo, SNSD je uzeo u vlasti trećinu pozicija u Vijeću ministara BiH, a nemaju nikakav zajednički program sa SDA i SBiH niti je na djelu nekakva koalicija.

Postavio je i pitanje Bosiću šta je njegova stranka radila deset godina u Sarajevu, a nikada nije savjetovao svog predsjednika da to ne radi.

"Imali su priliku, bili su i oni sa SDA i SBiH pa nikada im nije palo na pamet da izađu iz vlasti", kazao je lider SNSD-a.

Dodao je da "on ne želi da vidi SBiH u institucijama vlasti, ali da nije u mogućnosti da to odradi niti će pružiti zadovoljstvo međunarodnoj zajednici da može reći da RS opstruiše procese u BiH i stoga će SNSD ostati gdje jeste u vlasti".