BiH
2

Dodik: Nisam vodio razgovore o prekompoziciji "šestorke"

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da dosad nije s bilo kim vodio razgovare o eventualnoj prekompoziciji "šestorke“, niti o njenom boljem ili lošijem funkcioniranju.

Dodik ponavlja da njegova stranka nema nikakvo partnerstvo sa strankama "šestorke", već je dio vlasti na nivou BiH, jer su dobili najveći broj glasova.

Ocijenio je da je u tom smislu suštinski u pitanju odnos unutar stranaka u Federaciji BiH, te da iz RS-a ne utiču ko će biti u vlasti u drugom bh. entitetu.

"Ako se sadašnja većina promijeni, mi nemamo ništa protiv, jer ne utičemo kakve će oni napraviti dogovore u FBiH", kazao je on i ponovio tvrdnju da se pokušavaju problemi s federalnog nivoa prenijeti na bh. institucije.

"Mi smo kolateral odnosa prema EU, jer FBiH ne može da postigne sporazum o presudi Sejdić-Finci", ustvrdio je Dodik i ponovio da entiteti kao strane u BiH moraju dogovoriti promjene Ustava BiH, koji se mora poštovati.

Dodao da SNSD ni s SDS-om, s kojim će ipak ostati zajedno na nivou BiH, ne dijeli mnoge političke stavove.

"SDS je s nama u Sarajevu, jer smo mi to htjeli. SDS je bio žedan bilo kakve pozicije i institucionalne vlasti i to su prihvatili, a igraju neku čudnu igru, u kojoj su s nama u Sarajevu, a u RS smo im nepodnošljivi. Oni su za nas neponošljivi i tamo i ovdje", ustvrdio je on, ali i dodao da to ne znači da su u SNSD-u spremni da "razbiju“ kapacitet zajedništva vezano za BiH.

SNSD ima, kaže, jasan odnos prema protestima koji su "blokirali“ rad predstavnika RS-a u parlamentu BiH, a da slični postupci "mogu dovesti do toga da u RS-u definitivno razmisle da li će ići ili ne u Sarajevo“.

Ostaje da se vidi, kazao je, kako će sutra proći sjednica Predstavničkom doma BiH.