BiH
0

Dodik: Nisam Tadiću čestitao hapšenje Mladića

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nije čestitao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću na hapšenju generala Ratka Mladića, nego da je samo rekao da je to ispunjenje dejtonske međunarodne obaveze.

Dodik je u intervjuu RTS-u istakao da je Mladić, kao čovjek koji je komandovao vojskom, svjestan da je imao individualnu odgovornost.

Predsjednik RS je podsjetio da je i on sam u to vrijeme glasao da Mladić bude izabran za komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

Dodik je naveo da je u Sarajevu poginulo 10.000 Srba i da se pokušava prikazati da su oni sami sebe ubili. 

Predsjednik RS je dodao da su svi koji su komandovali Vojskom RS bili dužni da se staraju za dostojanstvo nacije, a da oni koji to nisu činili treba da odgovaraju.

"Svi koji su činili greške treba da odgovaraju", rekao je Dodik i dodao da ne može da negira da su neki ljudi u prošlosti, iz tog vremena, kao što je Milošević, zaslužni što je napravljen fenomenalan Dejtonski sporazum koji je dao određenu samostalnost RS. 

Predsjednik Srpske je podsjetio da je Haški tribunal selektivan u svojoj pravdi, te naveo da su Srbi pokazali svojim dobrovoljnim odlaskom u Hag da su spremni da prihvate odgovoronost, kao što Biljana Plavšić, vjerujući da tamo postoji pravda, ali se pokazalo da ne postoji.
Dodik je rekao da RS nije stvorena na genocidu, te ponovio da ni u Srebrenici nije bilo genocida, ali da je tamo počinjen veliki zločin koji je bio nepotreban i da za to treba da se odgovara i da se on zalaže da se utvrdi krivica.