BiH
0

Dodik: Nisam i neću kontaktirati sa Schwarz-Schillingom

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da on poštuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske da se ne kontaktira s visokim predstavnikom EU-a u BiH Christianom Schwarz-Schillingom, te da iako je jučer imao i pozive i pisma nije želio da kontaktira.

On misli da je u redu što se predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović sastao sa Schwarz-Schillingom, jer je odranije imao zakazanu protokolarnu, oproštajnu, posjetu visokog predstavnika.

"Mislimo da je za u budućnosti sam Schwarz-Schilling diskvalifikovao bilo kakve mogućnosti medijatora za bilo koje pitanje što se tiče nas, jer ne želemo da vidimo da visoki predstavnik na taj način zloupotrebljava svoju poziciju", naglasio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednik Vlade RS-a Dodik dodao je i da mu je žao što Schwarz-Schilling nije "ostao dosljedan dokraja" u pozitivnim odnosima tokom svog mandata u kojima je pustio i domaćim snagama da rješavaju određena pitanja.

"Žao mi je što nije ostao dosljedan dokraja pa i ovo pitanje o Potočarima ostavio ljudima u BiH da riješe", kazao je Dodik dodajući da je "očigledno Schwarz-Schilling bio pod snažnim pritiskom, ali ne želi da ga pravda, jer je učinio na kraju mandata ono što su uradili svi dosadašnji visoki predstavnici- proglasio zakone".

Nadam se, istaknuo je entitetski premijer, da će ovo biti dobra pouka i za sljedećeg visokog perdstavnika, te je ponovio stav da OHR treba da bude ukinut i očekivao je da to bude urađeno u ovom mjesecu, ali je Vijeće za implemetaciju mira drugačije odlučilo i to se mora poštovati.

"Očekujemo da će OHR-u ipak u dogledno vrijeme prestati mandat, ne zato da bismo mi pravili opstrukciju ili realizirali neke tajne političke projekte, već što bi tek tada se oslobodila unutrašnja energija za rješevanje nekih pitanja. Dok god postoji institut visokog predstavnika uvijek će neka strana očekivati da on donese neki zakon, kao što je ovaj o Potočarima, koji odgovara samo jednoj strani", poručio je Milorad Dodik.

On je dodao i da očekuje da je u toku dogovor o terminu sazivanja svih srpskih stranka kod predsjednika RS-a Milana Jelića povodom odluke visokog predstavnika.