BiH
0

Dodik: Niko iz RS-a neće sutra na sastanak u Srebrenicu

FENA
Premijer Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u nedjelju da niko iz entitetske vlade u ponedjeljak neće prisustvovati najavljenom sastanku u Srebrenici te da tamo neće biti nikoga od predstavnika vlasti RS-a.

Dodik je rekao da sastanku "predstavnika lokalne zajednice u Srebrenici i određenih političara iz Sarajeva ne treba davati poseban značaj".

„Vlada RS-a neće prisustvovati tom najavljenom sastanku, neće prisustvovati niko iz Skupštine RS-a, neće prisustvovati ni predsjednik RS-a niti će dati bilo kome saglasnost da prisustvuje u njegovo ime“, rekao je premijer Dodik i dodao da najavljenom sastanku u Srebrenici neće prisustvovati ni predstavnici lokalne zajednice koji, prvenstveno, predstavljaju srpski narod.

On je na pres-konferenciji, nakon razgovora s delegacijom Srpskog pokreta nevladinih asocijacija "Spona", kazao kako nije upoznat da li će iko od predstavnika međunarodne zajendice u BiH prisustvovati sastanku u Srebrenici.

"Prisustvo bilo kog ambasadora na sastanku na kome se razgovara o urušavanju ustavnog poretka RS-a mi ćemo smatrati davanjem doprinosa inicijativi rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i jasno ćemo uputiti svoj protest svakoj ličnosti iz međunarodne zajednice koja na taj način bude davala podršku", rekao je Milorad Dodik.

Entitetski premijer je rekao da RS želi mirnu situaciju i ekonomski razvoj i želi biti partner u okviru BiH.

On je kazao da je njegova obaveza štititi ustavnu poziciju RS-a, a u svakoj općini u kojoj neko pokuša urošiti ustavno-pravni poredak Vlada RS-a će preduzeti zakonske mjere.

To podrazumijeva, kako je rekao, uvođenje privremne uprave u lokalnoj zajednici i pokretanje pitanja odgovornosti protiv osoba koja tako nešto pokušavaju.