BiH
0

Dodik: Nije održan sastanak jer se predstavnici određenih političkih partija nisu pojavili

Anadolija
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik (Foto: Anadolija)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je izjavio da ranije zakazani sastanak lidera političkih partija iz Republike Srpske, kao drugi u nizu sastanaka vezanih za pitanje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske nije održan jer se predstavnici određenih političkih partija nisu pojavili.

Dodik je istakao da će pokušati ponovo organizovati ovakav sastanak iduće sedmice obzirom da se radi o veoma važnom pitanju za RS.

"Ove sedmice ističe 120 dana od dana kada smo rekli da je uslov dalje aktivnosti u zajedničkim institucijama usvajanje zakona o Ustavnom sudu. Procedura oko Ustavnog suda je veoma išla traljavo i došlo se u poziciju da nije odmakla dalje od komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH sa očitom namjerom da od Bošnjaka bude blokirana i da onemogući se to usvajanje. Tada smo rekli da ćemo se ponovo sastati nakon 120 dana da bi razmotrili mjere. Očigledno da je vrijeme za neku akciju i nadam se da razlog za akciju nije bio razlog nedolaska ovdje", rekao je Dodik.

Pored zakona o Ustavnom sudu BIH gdje je trebalo da se stranci isključe iz rada i odlučivanja Ustavnog suda dogovoreno je da se sada razmotri odluka o tome da se raspiše referendum sa pitanjem: Da li ste za to da 9. januar ostane Dan Republike?Sva pitanja, navedeno je, trebalo je da budu razmotrena.

"Ustavni sud BiH je potpuno diskriminirajuće donio odluku o ukidanju Dana Republike Srpske. To je dovelo do nezadovoljstva ljudi u RS-u. Mislim da niko nema pravo da na bilo koji način ignoriše ovu temu i zaobiđe ovo pitanje. Zato sam uvjeren da ćemo uspjeti u narednom vremenu osigurati jedan takav sastanak, pozvaću svakog od lidera u pokušaju da dobijem njihovu saglasnost za taj sastanak", rekao je Dodik naglašavajući da vjerujem da razlozi nedolaska nisu lični i špekulativni.

Obzirom da je predstavnik Saveza za promjene ranije izjavio da članovi stranaka koje čine Savez neće otići na sastanak jer ih je Dodik sinoć vrijeđao na entitetskom javnom servisu RS-a, na pitanje novinara kako to komentariše Dodik je rekao "da ne zna šta su vidjeli uvredljivo u tome".

"Razlozi su neki drugi. To može da bude samo izgovor", rekao je Dodik.

Na zakazani sastanak inače, došli su predstavnici stranaka koje čine vladajuću koaliciju u RS-u.