BiH
0

Dodik: Ni zbog EU-a nećemo žrtvovati policiju RS-a

FENA
Premijer Republike srpske Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako želi vidjeti da i Bosna i Hercegovina parafira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, ali da je nemoguće žrtvovati subjektivitet policije RS-a za bilo šta, pa bila to i Evropska unija. U središte rasprave Dodik je stavio novi Ustav BiH ili dogradnju postojećeg, ali samo ukoliko u njemu bude zagarantovan opstanak RS-a.

Komentirajući to što će EU danas sa Srbijom parafirati SSP, čime Beograd pravi prvi konkretan korak ka članstvu u Uniji, Dodik je kazao da je to dobra vijest za Srbiju, a da se to nije desilo i kada se radi o BiH zbog njenih neriješenih pitanja.

"Reforma policije je toliko teška i složena da se ne može posmatrati kao lagana tema", kazao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je podsjetio da je u Mostaru napravljen dogovor i kako smatra da je ta reforma deblokirana ako se do kraja provede odredba potpisane deklaracije u kojoj se kaže da će unutrašnja organizacija policije odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.

"Mi to tumačimo tako da je neupitna policija RS-a, jer ustavnu strukturu zemlje čini RS, kao jedan njen jedan dio", kazao je entitetski premijer dodajući da se u tom smislu može ići dalje u razgovorima ako drugi učesnici ne odustanu od takvog određenja.

Kazao je da od njega ne zavisi kako će se sve dalje dešavati.

On se složio da je u suštini svega što će se dešavati novi Ustav BiH ili dogradnja postojećega, ali da rad na tome podrazumijeva da osnova bude Dejtonski sporazum i neupitnost postojanja RS-a.

"Ako se oko toga budemo sporili, onda nikada nećemo napraviti ustav", dodao je entitetski premijer.