BiH
0

Dodik: Ni vrijeme ni pritisak neće ukinuti policiju RS-a

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da "ni vrijeme ni pritisak" neće doprijeniti da on odustane od postojanja policije RS-a.

Reagirajući na pismo koje je komesar EU za proširenje Olli Rehn uputio zvaničnicima RS-a, Dodik je u izjavi novinarima kazao da poštuje zabrinutost Ollija Rehna da se nešto mora da uradi, ali niko ne može da računa da će vrijeme ili neki pritisak doprinijeti da RS odustane od svoje policije."Mi nemamo razloga da se brinemo, nama je i ovako dobro i nijednog trenutka ne mislimo da i ovako organizovana policije ne može doprinijeti evropskom putu", kazao je Dodik i dodao "da oni koji su ovim nezadovoljni neka svoje nezadovoljstvo izražavaju na nekom drugom mjestu".

On tvrdi da policija RS-a nesmetano funkcioniše i djeluje.

Istaknuo je i da je "BiH duboko podijeljena zemlja u kojoj se ne nazire nijedna nit od svih strana prihvaćene koncepcije razvoja i u tome je kompletan problem".

Dodik je kritizirao i izjavu ministra sigurnosti Tarika Sadovića, optuživši njega i njegove istomišljenike "da promoviraju nešto što će najviše ići na štetu BiH i bošnjačkog naroda".

Dodao je da se "Bošnjaci ponašaju arogantno, ne žele da razumiju druge, u FBiH su asimilirali Hrvate u svim segmentima, te da je to i poruka kako se mi u RS-u trebamo ponašati".

"Nijedna nadležnost više neće biti prenesena na nivo BiH, ukoliko ne daje dobrobit RS-u, a mnoge prenesene nadležnosti ćemo analizirati bez obzira na veliku galamu o tome", rekao je on. Istakao je da je već pokrenuta ocjena ustavnosti Zakona o javnim nabavkama, a bit će i pokretanja ustavnosti još nekih prenijetih nadležnosti.

Ponovio je i raniji stav da se u BiH treba provesti demilitarizacija.