Izjava predsjednika RS-a
0

Dodik: Nemam problem s Bakirom Izetbegovićem

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nema problem s Bakirom Izetbegovićem, ni s bošnjačkim političarima, a naročito ne s bošnjačkim narodom.

“Moje neslaganje s Izebegovićem vezano je isključivo za njegovu, i politiku koju vode njemu slični, a koji pokušavaju da svoju viziju BiH nametnu svim građanima u BiH”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje o pismu koje mu je uputio član Predsjedništava BiH, za koga je još rekao “da nije pokazao dobru volju za rješavanje problema”.

Dodao je i “da ne prihvata vrstu razgovora, koji sadrže direktne i indirektne prijetnje”.

Na okruglom stolu koji je organizovan na Johns Hopkins University, za profesore i studente postdiplomskih studija iz oblasti međunarodne politike i diplomatije, Dodik je, govoreći o situaciji na Kosovu, rekao da podržava Srbe na Kosovu i “da sadašnja međunarodna politika i intervencija nije neutralna i objektivna, i vezana je za politički interes Prištine”, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

“Takva politika ne vodi prema rješavanju problema na sjeveru Kosova, može dodatno da zakomplikuje situaciju i unese nestabilnost u cijeli region”, ustvrdio je entitetski predsjednik i naveo da svako rješenje mora da uvažava legitimna prava Srba u tom dijelu Kosova i mora da se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

Naglasio je da je uspostavljanje mira u BiH jedan od najvećih uspjeha međunarodne zajednice, a ključ tog uspjeha je Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik je ocijenio da je trenutna kriza uzrokovana činjenicom da Dejtonski sporazum nije poštovan i da su neke strane u međunarodnoj zajednici od samog početka imale namjeru da ga promijene.

“Nametanje odluka visokih predstavnika dovelo nas je do sadašnje krize i pokazalo se da je nametanje bila pogrešna politika međunarodne zajednice”, ustvrdio je Dodik i dodao da postoje tri koncepcije za budućnost BiH.

“Jedna od njih je centralizacija, koja nije realna opcije, druga je da BiH bude visoko decentralizovana država, što je najrealnija opcija, koja se može postići dogovorom političkih predstavnika konstitutivnih naroda, ali za što treba dobra volja naših političkih partnera. Treća opcija je disolucija BiH, što nije naša želja, i što je tabu tema za političare u BiH, ali to ne znači da to nije realna alternativa”, naveo je on.

Tokom boravka u SAD-u Dodik je organizovao u Washingtonu prijem za predstavnike poslovne i političke zajednice.