BiH
0

Dodik: Nećemo dozvoliti preglašavanje u BiH

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije dobro preglasavanje u BiH zbog čega Vlada RS-a podržava izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a da je Odluka Predsjedništva BiH od 19. februara destruktivna po vitalni interes Republike Srpske.

"Preglasavanje se više ne može dopusti i predstavnici RS-a na svaki takav potez će reagirati i neće oklijevati da upotrijebe zaštitu entitetskog interesa", kazao je Dodik i naveo da RS želi saradnju u BiH, a ne da se konstantno optužuje.

On je u obraćanju poslanicima, koji razmatraju Radmanovićev veto, optužio lidere SDA i Stranke za BiH Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića da "ustaju s idejom da se RS-u napakosti", te naveo da RS koristeći se svojim pravima može izbjeći takve situacije.

Pozvao je, između ostalog, bošnjačke predstavnike da razumiju i poštuju šta to traži RS, "jer to nije razbijanje BiH, već samo želja RS-a da se poštuje njen stav".

"Ako toga nema, zašto bismo mi trpjeli takvu BiH", dodao je Dodik navodeći da ovo nije ultimatum, već jasan stav RS-a.

Entitetski premijer je dodao da će tražiti da se ispita i Radmanovićeva izjava da je bilo ispravki teksta Dejtonskog sporazuma.