Okružni sud u Bijeljini
0

Dodik neće biti krivično gonjen zbog vrijeđanja Tuzlaka i Sarajlija

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik (Foto: AP)
Milorad Dodik (Foto: AP)
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik neće biti predmetom istražnog postupka, odlučio je Okružni sud u Bijeljini.

Kako javlja Federalna televizija, Okružni sud u Bijeljini neće narediti provođenje istražnog postupka protiv Dodika na osnovu krivične prijave koju je podnio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Krivična prijava je podnesena jer je Milorad Dodik negirao zločine na Tuzlanskoj kapiji i sarajevskoj pijaci Markale, koje su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Podsjetimo, 11. septembra 2009. godine premijer Republike Srpske je na javnom skupu u Bijeljini poricao dokazane ratne zločine počinjene na pijaci Markale u Sarajevu i na Kapiji u Tuzli.

Milorad Dodik je uvrijedio građane Sarajeva i Tuzle, brojne žrtve i njihove porodice, izazivajući i potpirujući razdor i netrpeljivost među narodima BiH.

U skladu s tim je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici održanoj 29. septembra 2009. godine, donijelo Izjavu kojom se najoštrije osuđuje poricanje zločina nad građanima Sarajeva i Tuzle i ovlastilo gradonačelnika Grada Sarajeva Aliju Behmena da podnese krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika.