BiH
0

Dodik: Ne želimo ući u "proces neizvjesnosti"

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras, nakon neuspjelog pokušaja da se lideri stranaka u BiH dogovore oko formiranja nove vlasti BiH, da su stranke iz RS-a spremne da to urade već sutra, ali smatraju da bez definitivno dogovorene skupštinske većine za izbor parlamentarnog rukovodstva i Vijeća ministara BiH, ne treba ulaziti u "procese neizvjesnosti".

Dodik je u izjavi novinarima nakon sastanka u Banjoj Luci kazao da je od stranaka iz FBiH bilo prijedloga da se uđe u formiranje skupštinskog rukovodstva, što za SNSD-e znači "otvaranje mogućnosti da ovo Vijeće ministara ostane u tehničkom mandatu još jedno neizvjesno vrijeme, što je nedopustiva praksa".

Ponovio je mišljenje da u formiranje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH treba ući sa jasno poznatom većinom za formiranje skupštinskog rukovodstva i Vijeća ministara.

"To nije bilo moguće postići iz jednog razloga, jer federalne političke partije i dalje ostaju u nesaglanosti oko toga na koji način će oni činiti većinu, tako da SDA podržava jedan HDZ, a S BiH drugi HDZ 1990.", kazao je Dodik navodeći da S BiH ipak prihvata raniji stav da struktura i izbor Doma naroda F BiH odredi podršku bilo kojem HDZ-u.

"SDA nije spremna da takav prijedlog podrži bez promjene stava Predsjedništva te partije, a koji oni očekuju u narednim danima", kazao je lider SNSD-a i dodao da ostaje da se sačeka taj dogovor skupštisnke većine, a da je do tada nemoguće ući u konstituiranje organa, jer, stav je SNSD-a, to ne bi bio doprinos ukupnom funkcioniranju buduće vlasti.

Dodik je večeras izrazio žaljenje što sastanku nisu priusustvovali predstavnici SDS-a jer se govorilo o reformi policije.

DODIK: POVUĆI ĆEMO SPORAZUM O REFORMI POLICIJE

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras u Banjoj Luci da će Narodna skupština RS-a povući svoju saglasnost na Sporazum o reformi policije koji su dogovorili politički lideri i usvojili svi parlamenti, ukoliko se nastavi sadašnji rad po toj reformi, za koji smatra da nije u skladu sa Sporazumom.

"Mi smo jasno rekli da je taj proces u krizi, da se ne poštuje Sporazum o reformi polciije koji su usvojili parlamenti, a da Direkcija nije formirana u skladu sa Sporazumom i da mi ne ćemo prihvatiti nikakav model koji ne proizađe iz jednog dogovora da Direkcija funkcinira u skladu sa Sporazumom, a da ukoliko se nastavi sa takvom praksom raspoloženje je u RS-u da se izađe pred Parlament i povuče saglasnost sa Sporazuma o reformi policije", pojasnio je Dodik.

On je naveo da je "to nova situacija i da to ne bi trebalo da bude problem samo nas već čitave BiH, jer mi ne želimo da dobijemo model koji će donijeti tamo neko tijelo koje uopće nema legitimitet".

Dodik je kazao da su lideri stranaka iz F BiH na večerašnjem sastanku u Banjoj Luci, na kojem se kao prva tačka raspravljalo o reformi policije, rekli da i dalje stoje iza ovog procesa i da za političke razgovore nema potrebe i da su "jednostavno primili ka znanju ovo što smo im rekli i da će u narednim danima razmisliti o tome, kao i da se opet može razgovarati o tom pitanju".

Dodik je naveo da će se nakon sastanka u Briselu odrediti stav o tom pitanju, ali da je izvjesno da će Skupština RS-a ući u proces odbacivanja Sporazuma o reformi policije, odnosno povlačenje tog sporazuma jer nije poštovan.