BiH
0

Dodik: Ne raduje nas odustajanje SDP BiH od dogovorenih ustavnih promjena

FENA
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je večeras da ga ne raduju vijesti da bi i Socijaldemokratska partija BiH mogla odustati od u aprilu dogovorenog paketa ustavnih promjena u BiH.

"Ukoliko taj paket ustavnih promjena ne dobije podršku on ne može biti ni osnova ni polazna tačka za buduće pregovore", kazao je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istaknuo da njegova stranka ostaje pri dogovorenim ustavnim amandmanima, a da "ih ne raduje situacija da SDP-e zbog svojih dnevnopolitičkih potreba najavljuje da odustaje od njih".

Dodik je još izjavio da je SNSD-e već svjestan i da to ne bi bilo uspješno proveden paket, jer ima i informacija i da SDA odustaje od dogovorenih ustavnih promjena.

Komentirajući kako će se provesti odluka Ustavnog suda BiH o promjeni simbola RS-a, grba i himne, Dodik je ocijenio da je ta odluka politički motivirana, kao i da u Ustavnom sudu BiH sjede "stranci koji su više bili podložni nekim političkim projektima nego relanom stanju".

Naveo je i da se sadašnja rješenja koja RS ima u tom pogledu neće bitno razlikovati od novih koja će se donijeti.