BiH
0

Dodik: Ne pristajemo na ukidanje policije RS-a bez obzira na pritiske

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da nije optimist da će doći do dogovora o reformi policije zbog poznatih suprotstavljenih stavova, te da RS ne može i neće da pristupi projektu u kojem se gubi policija RS-a.

"Tražimo da se uvaži naš interes i prije svega ustavni poredak u kojem RS ima pravo na to", kazao je Dodik i dodao da to nije ultimatum, već stav RS-a pri kojem ostaje bez obzira na prijetnje o kažnjavanju.

On je naveo da u posljednje vrijeme ima određenih najava izolacije BiH i rigoroznih mjera međunarodne zajednice, ali je dodao da je reforma policije isključivo evropsko pitanje, te visoki predstavnik nema ovlaštenja za evropska već samo dejtonska pitanja u BiH.

Ističući da je uloga visokog predstavnika u reformi policije medijatorska, Dodik navodi da su stoga nedopustive bilo kakvo prijetnje ili sankcije.

Podsjetio je da su predstavnici iz RS-a uputili zakon o policijskim strukturama u državni parlament i da RS pristaje da se donese zakon na nivou BiH, ali ne i da se njime ukine policija RS-a.

"Možda kasnije nećemo biti ni za donošenje zakonodavstva na nivou BiH", dodao je entitetski premijer.

Entitetski premijer je naveo i da očekuje da Vlada Federacije nakon što se u "Službenom glasniku" objavi odluka o rebalansu federalnog budžeta, uplati novac za koji je utvrđeno da je oštećena RS u raspodjeli prihoda s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje.

Govoreći ponovo o izgradnji nove zgrade Vlade RS-a, on je kazao da cijena kvadratnog metra neće biti kao što je ranije saopćeno oko 3.400 već oko 2.200 KM, te da je to veoma povoljna cijena ukoliko se zna koliko iznosi kvadratni metar stambenog prostora u RS-u.

Dodao je i da će zgrada biti opremljena najsavremenijom opremom te da je to kapitalni objekt za RS koji će biti administrativno sjedište.